Grecia susţine că Europa ar trebui să-şi înfiinţeze propriul sistem de apărare antiaeriană

Sursă foto: europarl.europa.eu

Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai, transmite DPA.

Şeful executivului de la Atena a spus că le-a prezentat deja această propunere colegilor săi din Uniunea Europeană.

”Mă gândesc la un sistem european de apărare aeriană care protejează toate ţările europene împotriva oricărei ameninţări”, a afirmat Mitsotakis. Potrivit acestuia, acest sistem ar funcţiona într-o manieră similară sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome (Domul de Fier).

Premierul grec a adăugat că pentru finanţarea acestui proiect ar trebui să fie utilizate instrumente financiare ale Uniunii Europene.

Israelul foloseşte sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acţiune lansate de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Forţele israeliene de apărare (IDF) mai dispun de sistemele antirachetă David’s Sling (Praştia lui David), acesta fiind dezvoltat în comun cu SUA şi menit să intercepteze rachete cu rază medie de acţiune de tipul celor deţinute de organizaţia şiită Hezbollah în sudul Libanului, şi Arrow (Săgeata), capabil să intercepteze rachete cu rază lungă de acţiune.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: