Skip to content
Europa

Grecia vrea să reconstruiască maternitatea din Mariupol, bombardată de trupele ruseşti

euagenda.eu

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că ţara sa este pregătită să reconstruiască maternitatea din Mariupol, oraş asediat în sudul Ucrainei, care a fost bombardată în urmă cu câteva zile.

„Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea din Mariupol, centrul minorităţii elene din Ucraina, un oraş drag nouă şi devenit simbolul barbariei războiului”, a scris prim-ministrul pe Twitter.

Maternitatea şi spitalul pediatric, situate în aceeaşi clădire din Mariupol, au fost bombardate săptămâna trecută, când au murit trei persoane, între care şi un copil. Consulul grec la Mariupol, Manolis Androulakis, care acum câteva zile era încă ascuns într-un subsol în oraş, a fost evacuat la începutul săptămânii spre Republica Moldova.

„Fiecare zi care trece devine tot mai periculoasă. Centrul oraşului Mariupol a fost distrus, un spital pediatric, un teatru, o bibliotecă au fost vizate. Nu mai este nimic în picioare!”, a declarat el vineri la postul grec de televiziune Open TV, potrivit Agerpres. De partea cealaltă, Moscova a spus că atacul a fost fabricat de la un cap la altul, relatează AFP.

Cu o populaţie de 100.000 de persoane, comunitatea etnicilor greci din Mariupol a înregistrat cel puţin 10 morţi de la începutul războiului. Această diasporă provine în special din rândul ‘grecilor pontici’, populaţii elenofone creştine din oraşe din jurul Mării Negre. Peste 11.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care peste 3.000 de minori, au ajuns în Grecia de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *