PSnews

Ultima Oră

Grecii așteaptă cu sufletul la gură votul din Parlament

ocastendo.blogs.sapo.pt

Parlamentul grec ar urma să aprobe, în principiu, joi seară un nou pachet de măsuri de austeritate, potrivit cărora autoritățile de la Atena speră că vor putea începe discuțiile pentru restructurarea datoriei publice, informează AFP.

Pe o perioadă scurtă, un vot pozitiv în Parlament  va permite deblocarea unei tranșe de șapte miliarde de euro din planul de asistență în vigoare (2015-2018), bani care vor ajuta  în principal la rambursarea unor datorii de patru miliarde de euro către BCE la data de 20 iulie, conform Agerpres.

Pachetul de măsuri de austeritate ce urmează a fi supus joi votului cuprinde noi majorări de impozite și scăderi de pensii în valoare de 4,9 miliarde de euro, măsuri care ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, cei doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistență. În replică, pachetul include și măsuri compensatorii pentru cei mai defavorizați, precum ajutoare pentru chirii și medicamente.

Pachetul ar trebui adoptat însă cu o majoritate strânsă, cele două partide din coaliția guvernementală, Syriza (stânga radicală a premierului Alexis Tsipras) și Anel (dreapta) avertizând deja că vor vota pentru.

Votul din Parlament are loc după ce 18.000 de persoaane au protestat la Atena și Salonic. O nouă manifestație este prevăzută să aibă loc joi seara la Atena, chiar în fața Parlamentului.

Oficialii greci au speranță  că aprobarea măsurilor de austeritate va permite deblocarea unei noi tranșe din planul de asistență cu ocazia reuniunii din 22 mai a miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrupul). În plus, Grecia mizează pe această reuniune pentru a obține angajamentele clare din partea partenerilor cu privire la restructurarea datoriei publice a Greciei (179% din PIB).

De asemenea, Guvernul grec ar dori ca obligațiunile grecești să poată fi incluse în programul de achiziții de active al Băncii Centrale Europene, pentru a putea reveni pe piețele de obligațiuni și a se finanța.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi