Skip to content
Puterea Știrilor Video

Greșeala care l-a trimis acasă pe Vlad Voiculescu. Cristian Pîrvulescu: S-au făcut o mulțime de concesii, dar acum eroarea a fost gravă

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că demiterea fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, era de așteptat după ultimele tragedii din spitalele românești. Politologul spune că publicarea de către secretarul de stat Andreea Moldovan a ordinului care stabilea criteriile de carantinare a fost ”eroarea administrativă” care a umplut paharul, pentru că a subminat autoritatea premierului.

„Trebuia discutat despre criza din coaliție, indiscutabil, numai că aceasta a atins acum un moment de apogeu și, după desfășurările de marți, era imposibil pentru premier să mai accepte un asemenea ministru. S-au făcut o mulțime de concesii, crizele au fost succesive, nu puteau să fie direct imputate ministrului, dar țineau de responsabilitatea generală a Ministerului Sănătății, și criza de la Foișorul de Foc, și criza de la spitalul Babeș erau legate mai degrabă de administrația locală, de DSU, dar ministrul este cel care coordonează politicile de sănătate la nivel național, deci există o responsabilitate politică, nu administrativă. Însă de data asta a fost o eroare administrativă gravă care indică și o stare de lucru în interiorul Guvernului, respectiv faptul că s-a publicat un ordin al secretarului de stat, dar care trebuia aprobat pe linie ierarhică și a avut doar o aprobare consultativă a Comitetului Științific, iar asta a făcut ca însăși autoritatea primului ministru să fie pusă în joc. 

" "
" "

Primul ministru este cel care coordonează acest consiliu special pentru pandemie, și nici el, și nici vicepreședintele Raed Arafat nu au fost înștiințați, deci nu cred că a fost o simplă eroare administrativă. Dar dacă a fost așa, a fost o eroare gravă, pentru că deși par lucruri mai degrabă marginale, birocratice, vorbesc despre autoritate, ori în politică în momentul în care autoritatea celui care conduce este afectată acesta nu mai are pur și simplu autoritate”, spune analistul.

De asemenea, Pîrvulescu susține că Vlad Voiculescu ar fi îndeplinit criteriile pentru funcția de ministru al Sănătății într-o perioadă normală, fără greutățile pandemiei.

„Sunt absolut convins că din momentul în care doamna Moldovan a anunțat acest ordin care însemna o schimbare radicală a modului în care se stabileau criteriile pentru carantinare, o mulțime de aleși locali, președinți de Consilii Județene, președinți de municipii au făcut presiune prin influența lor politică, dar aceste presiuni n-au venit în gol, ci au venit după un șir de accidente. Să nu uităm că a fost mai întâi incendiul de la Balș și alte evenimente care nu sunt imputabile ministrului, dar acestea se întâmplă în timpul mandatului său. Sigur că a fost un atac mediatic  permanent, dar în politică îți asumi.

De la început, nominalizarea domnului Voiculescu și apoi acceptarea sa ca ministru era complicată, pentru că este un ministru pentru perioade normale, dar acum este o criză. Acum avem o criză în interiorul crizei și când incendiul trebuie stins nu te gândești la cum vei reconstrui casa, te gândești la cum vei stinge incendiul, salvezi ce se mai poate salva, asta este situația de acum și s-a ajuns într-un moment în care tensiunile din cele două partidele principale de guvernare, plus tensiunile dintre ele să complice foarte mult lucrurile.

Pe de-o parte, în PNL, unde există o competiție pentru putere în vederea Congresului, slăbirea prim-ministrului Cîțu ar fi făcut aproape imposibilă candidatura sa la președinția partidului. Pe de altă parte, în USR este Congres și știm că este competiție între Dan Barna și Dacian Cioloș și este evident că atât adversarii din interiorul USR ai lui Dan Barna, cât și susținătorii lui Cioloș din PLUS vor încerca să speculeze situația și să impună anumite condiții de forță PNL-ului.

Deci, în momentul de față, se discută despre o posibilă cădere a Guvernului și schimbarea majorității și sunt în USRPLUS oameni care susțin vocal lucrul acesta. Susțineau asta înaintea începerii crizei interne din partid și se va vedea în ce măsură Dan Barna va mai avea sprijin din interior”, conchide analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *