UPDATE Greva din educație. Înscrierea la examene se face până în 13 iunie. Când se susțin competențele pentru BAC

protest-educatie. sursa foto: psnews
protest-educatie. sursa foto: psnews

UPDATE 13:40

Peste 2.000 de sindicalişti din educaţie au protestat joi în faţa Prefecturii ieşene, manifestanţii susţinând că nu sunt de acord cu memorandumul aprobat de guvern şi cerând totodată liderilor sindicali să fie mai incisivi.

Participanţii la protest au scandat, printre altele “Nu cedăm“,“Unitate“ şi “Vrem respect“.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat în faţa manifestanţilor că profesorii aflaţi în grevă nu sunt de acord cu memorandumul privind majorările salariale aprobat de guvern.

“Memorandumul e o asumare politică, noi vrem garanţii. Nu vrem memorandum. Ne îngrijorează etapizarea pe trei ani a majorărilor cerute de către noi“, a afirmat Lăcustă.

Mai mulţi profesori au luat cuvântul, cu toţii pronunţându-se pentru continuarea grevei, chiar dacă se aşteaptă să primească salarii diminuate.

“Vom lua jumătate din salariu, dar nu vrem să cedăm. Dacă renunţăm acum, atunci putem spune că am făcut grevă degeaba“, a spus o profesoară.

La rândul său, un profesor de matematică de la un colegiu din municipiul Iaşi le-a cerut liderilor federaţiilor sindicale să fie mai incisivi în discuţiile cu guvernul.

Protestul a durat o oră şi s-a încheiat fără incidente.

La finalul mitingului, preşedintele sindicatului profesorilor ieşeni, Laviniu Lăcustă, le-a cerut celor prezenţi ca imediat după şedinţa de guvern destinată aprobării memorandumului privind majorările salariale să se consulte cu liderii lor, iar aceştia din urmă să transmită decizia privind continuarea protestelor sau oprirea acestora.

UPDATE 13:32

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că, după adoptarea de către Guvern a Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, angajaţii care au declanşat greva sunt cei care vor decide dacă o continuă. Nistor spune că, din informaţiile pe care le are, nu se renunţă la mitingul programat pentru vineri. „Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, declară Nistor, conform News.ro.

„Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noştri. Ei vor da un răspuns în cunoştinţă de cauză. Greva am declanşat-o împreună, au semnat pentru declanşarea acestei acţiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe”, a declarat, joi după amiază, pentru News.ro, Marius Nistor.

Acesta a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, greva va continua, vineri, iar mitingul de amploare anunţat va avea loc.

Întrebat dacă îl mulţumeşte demersul Executivului de a adopta şi publica în Monitorul Oficial un astfel de document, liderul FSE „Spiru Haret” a răspuns: „Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar. Statul ar trebui să identifice sursele de finanţare necesare pentru acoperirea acelor creşteri salariale atât de necesare”.

Marius Nistor rămâne sceptic cu privire la promisiunile politicienilor.

„În România nu poţi avea încredere nici în respectarea unei legi, pentru că legile au fost prorogate, cel puţin acele articole care prevedeau finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi nu numai. Dar de undeva va trebui să începem, pentru că, indiferent ce se va întâmpla, tot politicienii sunt aceia care vor lua nişte decizii legate de salarizarea decentă în sistemul de învăţământ şi noi trebuie să îi determinăm să ia acele decizii”, a adăugat Marius Nistor.

UPDATE 13:26

Ministrul Educaţiei a declarat că a discutat cu federaţiile sindicale, la diferite paliere, atât vizavi de această declaraţie care are ca anexă memorandumul cât şi vizavi de prevederile sale. Despre faptul că sindicatele spun că acest memorandum nu are putere de lege, Ligia Deca a menţionat că a consultat federaţiile sindicale atunci când au decis împreună acest pas. ”Am venit în întâmpinarea solicitărilor de a avea un act normativ publicat în Monitorul oficial, acesta este un act normativ, un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial. Mai departe, vizavi de reacţia sindicatelor, trebuie să îi întrebaţi pe aceştia”, a arătat ea.

”Au cerut un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Acest document reprezintă satisfacerea acestei solicitări”, a completat ea.

Ligia Deca a anunţat că ”dialogul cu federaţiile sindicale continuă, în contextul trasat de premier, adică pe negocierea contractului colectiv de muncă şi evident vizavi de toate subiectele care ţin de procesul educaţional”.

”Dialogul nu se opreşte niciodată, dialogul este deschis. Eu cred că întoarcerea în clase, în şcoală trebuie să se facă cu sentimentul de respect reciproc şi cu o atitudine constructivă pentru că ne dorim cu toţii un act educaţional de calitate. În acest sens, ministerul Educaţiei nu va întrerupe niciodată dialogul, aşa cum nu a făcut-o nici până acum”, a precizat ea. Întrebată dacă se mai negociază pe greva generală, Ligia Deca a arătat că pe liniile trasate de prim-ministru, ministerul Educaţiei continuă dialogul.

”Domnul prim-ministru a subliniat două direcţii de continuare a dialogului, pe de o parte dialogul care ţine de procesul educaţional şi de contractul colectiv de muncă, ambele la Ministerul Educaţiei şi pe partea cealaltă, discuţiile legate de viitoarea lege a salarizării, care ţin de Ministerul Muncii”, a afirmat Deca. Întrebată dacă creşterea salarială asumată prin memorandum este etapizată sau într-o tranşă unică, Ligia Deca a precizat că memorandumul include la măsurile asumate ”o primă tranşă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creştere”. Ligia Deca a mai explicat că o serie întreagă de decizii importante se asumă de către Guvern prin memorandum.

”Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială, publicată în Monitorul Oficial, este inclusă în acest Memorandum”, a mai spus ea.

Despre creşterea etapizată a salariilor, ministrul a explicat că, urmare a discuţiilor cu sindicatele, măsura include garantarea ca noua grilă de învăţământ să plece de la salariul mediu brut pe economie, aşa cum au solicitat şi include prevederea potrivit căreia ”creşterea salarială, pe noua grilă, se va face etapizat, prima tranşă fiind acordată de la 1 ianuarie 2024 şi constând în 405 din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.

UPDATE 12:50

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi că fost aprobată în şedinţa de Guvern Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, ea precizând că toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite.

”Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a anunţat Ligia Deca.

Ea a precizat că această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul oficial, care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut.

Ligia Deca a menţionat că în acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat.

”În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”, a spus ea.

”Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a spus Deca.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.

”Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări”, a arătat ea.

UPDATE 12:46

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă, joi, că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. Ligia Deca a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că trendul dascălilor participanţi la grevă este în continuare descendent.

„În 9 iunie ar fi trebuit să fie gata situaţia şcolară a elevilor din clasele terminale, dar şi înscrierea pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. „Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

În acest context, probele orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14 – 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică.

UPDATE 12:41

Ministrul Educației, Ligia Deca, face declarații:

UPDATE 12:26

Cadrele didactice din Cluj sunt din nou în stradă și s-au aduat în Piața Unirii de unde au plecat într-un marș de protest pe Bulevardul Eroilor.

„Lumea e pe poziții. La Cluj, 85% dintre profesori încă protestează în a zecea zi de grevă generală. Oamenii rezistă și sunt foarte nemulțumiți de atitudinea Guvernului și a Ministerului Educației”, a declarat președintele sindicatului SLIPC, Lucia Cojocaru.

protest profesori (4)Sursa foto: cluj24.ro

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia protestului organizat de Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.

Astfel, între orele 11.30 – 12.00, va avea loc un marș pe următorul traseu: plecare Piața Unirii – Bulevardul Eroilor (cu restricţionarea circulaţiei rutiere) – întoarcere Bulevardul Eroilor, pietonal – sosire latura de Sud a Pieței Unirii, pietonal;

De asemenea, în intervalul orar 11.30 – 12.00, pentru buna desfășurare a protestului, este necesară restricționarea circulației rutiere pe strada Baba Novac, de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu Bulevardul Eroilor, cu excepția riveranilor.

UPDATE ORA 11:45

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, joi în şedinţa de Guvern, modificări în cadrul regulamentului de organizare internă pentru ca anul școlar să fie încheiat mai ușor

Ea a afirmat că a continuat discuțiile pe contractul colectiv de muncă și există o serie de măsuri menite să sprijine pe viitor întreg personalul din Educaţie.

„Noi încă de la începutul săptămânii am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean, care la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor pentru a organiza un program de recuperare în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revine în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat pentru că au fost în mișcarea aceasta de protest. Există toate premisele și toată disponibilitatea pentru a putea recupera până la finele anului școlar și noi avem toată disponibilitatea pentru a găsi cele mai bune soluții”, a afirmat Deca.

„Am ușurat acest proces de închidere a situațiilor școlare și anume am modificat regulamentul de organizare internă și de funcționare în sistemul de învățământ în așa fel încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice cu mai puține note. Deci să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situațiilor școlare în interesul elevilor”, a mai spus Ligia Deca.

UPDATE ORA 10:05

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a anunţat, joi, că este alături de profesorii din ţară aflaţi în grevă.

Studenţii organizaţiei urmează să poarte o bandană albă în timpul examenelor, în semn de solidaritate cu cadrele didactice.

„Uniunea Naţională a Studenţilor din România este alături de profesorii din ţară aflaţi în grevă împotriva unei conduceri politice care ameninţă în mod direct cel mai important factor constitutiv al omului în calitatea sa de om, educaţia. Tinerii îşi doresc fapte şi nu vorbe, iar acest lucru îi motivează să se implice în cadrul unor manifestări care influenţează în mod direct societatea în care aceştia trăiesc”, se arată într-un comunicat al UNSR.

Reprezentanţii studenţilor afirmă că sunt decişi să se implice direct în protestele profesorilor dacă greva va continua.

„Vineri, 9 iunie 2023, aceştia vor purta o bandană albă în timpul examenelor, în semn de solidaritate pentru cadrele didactice care se luptă cu un sistem divizat pe clase politice fără pârghii şi canale de comunicare care să abordeze unitar problema actuală. Studenţii speră că prin intermediul dialogului se va ajunge la un progres, iar în caz contrar sunt pregătiţi să se alăture profesorilor la protestele ce vor avea loc în diferitele oraşe ale ţării”, se mai arată în comunicat.

Ştire iniţială

 

Memorandumul de ultim moment al Guvern nu schimbă situaţia grevei generale a profesorilor, iar sindicaliştii spun că Executivul nu a venit nici de această dată cu o soluţie concretă.

Potrivit legii, memorandumul este doar un document intern fără o valoare juridică. Cu alte cuvinte, nu există nicio garanţie că promisiunile vor fi duse la îndeplinire. Mâine este anunţat un nou protest de amploare în Bucureşti.

Sindicaliștii din Educației, aflați în grevă de aproape trei săptămâni, anunță că nu renunță la proteste și că vineri vor organiza în Bucureşti un marș de protest, scrie antena3.ro.

„Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, 9 iunie 2023, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Anunțul vine după ce Guvernul a anunțat că va adopta în ședința de astăzi Memorandumul pentru Adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice.

„Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de joi, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, a anunțat Guvernul.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL