Skip to content
Puterea Știrilor Video

Greva profesorilor. Mihai Ghigiu (TSD): „Mi-aș dori ca în momentul în care salariile ajung la 4.000 lei să nu mai existe fenomenul meditațiilor”

Captură ecran Puterea Știrilor/ Mihai Ghigiu captura puterea stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, președintele Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Ghigiu, a fost de părere că meditațiile oferite de profesori ar trebui scoase „măcar în afara moralității, dacă nu în afara legii”. El a adăugat că e sigur că salariile profesorilor vor ajunge la 4.000 de lei și că speră că atunci când acest lucru se va întâmpla „fenomenul meditațiilor să nu mai existe”.

PS News: Ce părere aveți despre calitatea profesorilor? 

Mihai Ghigiu: Nu putem să creștem doar salarii fără ca tu să te aștepți ca profesorii să dea ceva în schimb. Adică mi-aș dori ca în momentul în care salariile ajung să fie de 4.000 lei, și sunt convins că vor ajunge, să nu mai existe fenomenul meditațiilor, să nu mai existe fenomenul în care un profesor nu-și ține ora sau le vorbește copiilor despre altceva sau vine la clasă să le citească elevilor.

PS News: Există în mediul online dispute cu privire la faptul că profesorii nu ar trebui să se plângă pentru că fac meditații…

Mihai Ghigiu: Și ăsta e un subiect…

PS News: Alții și-au luat case, nu?

Mihai Ghigiu: Da, și mai multe case…

PS News: Deci se câștigă bine? 

Mihai Ghigiu: E un subiect din punctul meu de vedere fals. Hai să ne uităm, pe de-o parte, cine face meditații?! Adică vorbim de română, matematică, limbi străine, poate, nu știu, dacă dă la medicină…, chimie, biologie, dar marea majoritate a profesorilor nu fac meditații. Plus că, și dacă ar face, eu cred că ideea în sine nu este una corectă, etică. Profesorul trebuie să fie bine plătit pentru a-și face activitatea la clasă și copilul să nu aibă nevoie de meditații, pentru că nu toți copiii își permit să facă meditații. De ce să-l dezavantajeze pe un copil care vine dintr-o familie cu posibilități reduse în favoarea unuia care vine dintr-o familie cu posibilități mai mari? Pentru că cel mai sărac, ca să zic așa, cu posibilități reduse, nu va putea să meargă la meditații.

Scopul nostru ca stat și mai ales scopul nostru ca Partid Social Democrat este ca accesul la educație să fie cât mai mare și să fie acces la educație de calitate. De-asta cred că subiectul meditațiilor e un subiect care cumva ar trebui scos în afara, nu știu, măcar în afara moralității, dacă nu în afara legii. Ok, dacă te pregătești pentru ceva special, vrei să dai la nu știu la ce universitate în străinătate, OK, poți să-l înțeleg punctual, dar la noi meditațiile au devenit o normalitate.

PS News: Există situații în care profesorii dau note mici la clase tocmai pentru ca elevii să ajungă la meditații. Ce părere aveți despre această situație? 

Mihai Ghigiu: Nu zic că nu există astfel de situații, cu siguranță există, dar totuși n-aș generaliza. Nu aș spune că toți profesorii fac asta sau o majoritate a profesorilor fac asta.

PS News: Aceste cazuri trebuie luate în considerare…

Mihai Ghigiu: Ar trebui pedepsite în primul rând și ar trebui ca școala, pentru că într-o cancelarie se știe cât de cât ce se întâmplă, ar fi normal ca școala să reacționeze. Dar insist asupra ideii să nu-i demonizăm pe profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *