Skip to content
Politică

Grigore Cartianu demontează ipoteza suspendării lui Iohannis: O sinucidere din care nu îți mai revii! EXCLUSIV

Bihon

Agenda publică a fost ocupată zilele acestea de protestul diasporei, de scindarea din PSD, de apariția lui Dragnea de marți la postul de televiziune Antena 3 cât și de comunicatul ALDE referitor la suspendarea președintelui României Klaus Iohannis.

Pe tema jocurilor care se fac în PSD-ALDE pentru suspendarea lui Klaus Iohannis și a consecințelor unei astfel de acțiuni politice, redacția PSnews.ro l-a contactat joi pe jurnalistul Grigore Cartianu pentru a analiza un astfel de scenariu.

Concret, Grigore Cartianu este de părere că președintele PSD Liviu Dragnea urmărește de fapt „să deschidă noi teme care să dea de lucru propagandei sale”, în timp ce liderul ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, „face un joc aluneos” referitor la suspendarea lui Iohannis, deoarece este în pericol să piardă capital de imagine pe plan european.

Referitor la cele susținute despre Tăriceanu, scriitorul Grigore Cartianu întărește afirmațiile printr-un exemplu: „liberalii austrieci au cerut excluderea ALDE România din ALDE Europa”.

Eu cred că Dragnea urmărește să deschidă noi teme care să dea de lucru propagandei sale. Ăia bineînțeles că știu că sunt teme parazit, dar dacă au ce mesteca, mestecă: „domnu’ Dragnea, dați-ne domne’ ceva că altfel trebuie să ne ocupăm de 10 august și nu cred că vă convine și nu vrem să facem asta”. 

Pe de altă parte, povestea cu suspendarea este o poveste reală ca discuție în PSD, dar din punctul meu de vedere este complet falsă, nerealistă în raport cu situația politică. Cum se poate face suspendarea? Se poate face cu cu majoritatea parlamentară, suspendare clasică care să meargă după aceea spre referendum și probabila întrerupere a procesului astfel încât să nu se ajungă la referendum, spunând „gata, domne’ că ne-am răzgândit”, dar cât să meargă Tăriceanu, sau dacă refuză Tăriceanu să meargă Dragnea la Cotroceni pentru o săptămână două. Mai este varianta cu înalta trădare. Orice discuție pe această temă este una parazită pentru că este vorba despre două treimi din Parlament. Unde are Dragnea două treimi din Parlament? Mă refer pentru o asemenea temă pentru că sunt convins că nu votează nici UDMR, nici minoritățile, nici anumiți oameni din PSD.

Tăriceanu face un joc aluneos. El este trup și suflet lângă Dragnea. iar ALDE este PSD 2 fără discuții. Pe de altă parte, cei din familia europeană ALDE nu sunt prea fericiți cu ce fac ăștia în România. S-a văzut bine că liberalii austrieci au cerut excluderea ALDE România din ALDE Europa. Eu m-am uitat acum la dezbaterile europene. Cei de la ALDE sunt cel puțin la fel de duri în raport cu coaliția aceasta PSD-ALDE cum sunt cei de la PPE. În Europa nu prea merge cu porcăriile astea. Și ei au spus: „bă mânca-v-ar tata, vă dăm afară în șuturi din ALDE”. Tăriceanu nu prea vrea treaba asta pentru că devine oficial ciumat al Europei. Va fi trimis lângă Marine Le Pen și alți ciudați ai Europei. De acolo vine jocul alunecos. Nu că ar avea el remușcări, că destabilizează România. Păi Tăriceanu a destabilizat România de nu știu câte ori până acum. L-ar durea pe el în cot de destabilizarea României. România este deja destabilizată, dar socotelile lui sunt cât pierde pe altă parte și mai ales înspre Europa, a remarcat Grigore Cartianu.

Jurnalistul a fost pus față în față cu ipoteza conform căreia Iohannis ar fi suspendat. Grigore Cartianu consideră că o astfel de acțiune politică „ar fi o sinucidere totală și pe termen lung, din aceea din care nu îți mai revii”.

„În primul rând ar depinde când avem suspendarea. De exemplu, în toamnă și se termină repede, iar la 1 ianuarie 2018 suntem fiecare la locul lui, pe poziția lui, dar ar fi o rușine enormă pentru PSD, pentru ALDE, pentru cei care ar merge pe suspendare. Ar fi o sinucidere politică. Eu am dubii în privința aceasta. Electoratul PSD-ALDE s-ar reduce în continuare la electoratul dur care nu este de 3 milioane jumătate cum au ele împreună acum sau cum au avut ele la alegeri pentru că probabil acum nu mai au ele 3 milioane jumătate ci poate că au sub 3 milioane sau chiar în jurul a 2 milioane. Ar fi o sinucidere totală și pe termen lung, din aceea din care nu îți mai revii. Și așa au mers prea departe și chiar și alegătorii lor și-au dat seama că ăștia sunt dezbinatorii. Când era Băsescu spuneau „Băsescu scandalagiul, din cauza lui Băsescu”, iar acum este Iohannis despre care spun „Iohannis destabilizatorul, din cauza lui Iohannis”, la care votanții vor spune „păi băi nenorociților, voi dați cu gaze, bateți oameni în mod sălbatic, oameni nevinovați, pașnici, voi destabilizați macroeconomic România, voi aruncați deficitul în aer, voi aruncați cursul în aer, voi aruncați inflația în aer, voi destabilizați totul și dați vina mereu pe alții?! Nu mai ține figura asta”. Nu mai ține figura asta mai ales că nu mai au monopol mediatic, chiar dacă au un aparat de propagandă foarte puternic și bine plătit din bani publici, întrucât există destule guri de foc și pentru cuvântul liber, pentru informația corectă”, a conchis autorul cărții „Sfârșitul Ceaușeștilor”, Grigore Cartianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *