Skip to content
Politică

Grindeanu explică de ce licitația pentru licențele 5G se amână: Sunt lucruri care țin de securitate

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.

Grindeanu a susținut că, acum două luni, Guvernul României și Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G, numai că acest document nu ține loc de lege. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile și nu putem face acest lucru acum deoarece memorandumul nu a fost tradus în legislația primară, a mai explicat el, potrivit b1.ro.

„ANCOM, fie că vorbim de aceasta sau de alte licitații pentru celelalte tehnologii, este o instituție extrem de transparentă, care dorește să transmită operatorilor toate informațiile necesare pentru a organiza o licitație transparentă și care să ofere participanților toate informațiile, astfel încât să poată să construiască oferte și bugete. Calendarul pentru frecvențe pentru licitații a fost public și s-a terminat perioada de consultare publică cu părțile interesate. Cert este că, în acel calendar, am încercat să ne ținem de el. ANCOM s-a ținut extrem de bine de calendar. 

Factori care nu țin doar de noi ne-au dus în situația de astăzi. În urmă cu aproape două luni, Guvernul României și Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G pe care îl consider benefic. Sunt lucruri care nu țin doar de comunicații, ci și de securitate. Acel memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi alocat, trebuiau pași în legislația primară. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile, ca să vină cu oferte care să stea în picioare. 

Pentru că nu a fost trandus în legislația primară, nu putem să transmitem operatorilor toate informațiile necesare. Până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Un lucru de care iarași trebuie să ținem cont. 

Tot ceea ce a ținut de ANCOM, ne-am aflat într-un anumit calendar. Pașii ceilalți care nu țineau doar de noi ne-au dus în situața de a amâna licitația pentru frecvențele 5G”, a  declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Grindeanu a precizat că licitația se poate organiza în prima jumătate a anului 2020 doar dacă se respectă toți pașii.

Șeful ANCOM a mai susținut că el a văzut memorandumul, dar acesta e strict secret și nu poate da mai multe informații.

„Odată cu semnarea memorandumului, am transmis atât către Administrația Prezidențiala, cât și pentru Guvern adrese prin care am cerut transpunerea memorandumului în legislația primară. Probabil că și perioada de agitație politică a dus la nerealizarea acestei transpuneri.

Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare și vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să stie toate informațiile”, a insistat Grindeanu.

Întrebat dacă licitația este un eșec pentru că nu se face până la finele anului, șeful ANCOM a răspuns: „Nu ne putem face că nu exista acest memorandum. Doar că el nu ține loc de lege. Vorbim de companii care trebuie să își construiască bugete, vorbim de predictibilitate. Au nevoie de transparență în momentul în care vin și cumpără ceva de la statul român. Ne-am fi dorit să facem această licitație în acest an, dar în condițiile pe care le-am enunțat mai devreme. Atâta timp cât aceste condiții nu sunt îndeplinite, nu considerăm normal să mergem mai departe cu această licitație. România va rămâne în top legat de noile tehnologii. Nu am niciun fel de dubiu!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *