Skip to content
Sănătate Societate

Gripa aviară amenință România! Comisia Europeană ia măsuri după descoperirea celor 9 focare din Polonia

cugetliber.ro

Într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș a fost depistat un focar de gripă aviară, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că în urma măsurilor aplicate, nu există în acest moment nici un pericol pentru sănătatea populației.

Încă din data de 9 ianuarie, Comisia Europeană a informat despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia. Având în vedere prevederile legislației europene în vigoare, în baza principiului precauțiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel național, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în țara noastră.

În acest sens, au  fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția și fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României. Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menționate, neconformități cu privire la păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din pasăre.

În functie de evoluția epidemiologică a bolii în Polonia, ANSVSA va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

În caz de urgență, România ar putea să pună în aplicare măsurile luate în 2005, atunci când a fost epidemie de gripă aviară în România, dar nu a fost înregistrat niciun deces. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, a fost identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, România fiind prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial. Drept urmare, România a cheltuit milioane de euro pentru a dezinfecta maşinile care circulau în zona unde se descoperise gripa aviară, cu toate că virusul, potrivit specialiştilor, se transmite de la pasăre la om în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave.

Victimele epidemiei de gripă

H1N1: În anii 1918 – 1919 pandemia de gripă spaniolă a făcut între 20 şi 50 de milioane de victime la nivel mondial.

H2N2: Între anii 1957 – 1958 gripa asiatică a ucis peste 1,5 milioane de oameni.

H3N2: Peste 750.000 de persoane au fost ucise în perioada 1968 – 1969 de acest virus.

H5N1: Pentru prima oară transmiterea virusului s-a făcut direct de la păsări la oameni. 18 persoane au fost infectate în 1997 şi şase dintre acestea au murit.

H9N2: Alte influenţe ale virusului au apărut la oameni – 1999.

H7N2: În 2002, în urma unui focar de infecţie, o persoană din SUA a fost infectată cu acest virus.

H7N7: O nouă tulpină a virusului a dus la infectarea a 89 de persoane în Olanda în anul 2003. Doar unul dintre ei a murit.

H10N7: O nouă tulpină a virusului gripei aviare a fost detectată la oameni în anul 2004, afectaţi fiind doi bebeluşi din Egipt.

H7N3: O nouă tulpină detectată în Canada, două victime H5N1: 88 de cazuri ăn Asia de S-E şi în Nigeria. Au rezultat 59 de decese.

H1N1: Pandemia de gripă porcină s-a răspândit în 70 de ţări în 2009, când a ucis peste 23.500 de oameni. Dintre aceştia, 12.500 au fost din SUA.

H7N9: În 2013, noua gripă aviară a ajuns la oameni. Au fost peste 443 de cazuri în China, Hong Kong, Taiwan şi Malaezia – peste 127 de persoane au murit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *