Gripă aviară în Franța. Ce măsuri sunt în vigoare la nivelul de risc „înalt”

Foto: mesinfos

Nivelul de risc legat de gripa aviară pe teritoriul metropolitan francez a fost ridicat, marți, de la „moderat” la „ridicat”, potrivit textelor publicate în Jurnalul Oficial. Printre măsurile în vigoare: este necesar să se asigure izolarea sau protecția prin plase pentru păsările ținute în unități cu mai puțin de 50 de păsări sau păsări captive (curți, grădini zoologice) și să se adăpostească și să se protejeze hrana și apa păsărilor.

Măsura, care prevede în special izolarea păsărilor de curte, a fost luată „având în vedere confirmarea mai multor focare în reproducere” și „dinamica infecției în coridoarele de migrație și posibilitatea răspândirii virusului de către aceste păsări migratoare”, potrivit decretul, care intră imediat în vigoare.

Riscul epizootic la care sunt expuse păsările de curte și alte păsări captive în cazul infectării păsărilor sălbatice cu un virus gripal aviar foarte patogen (HPAI) este clasificat în trei categorii: „neglijabil”, „moderat” și „ridicat”.

Acest risc a fost redus la „neglijabil” în iulie și crescut la „moderat” la sfârșitul lunii noiembrie, după detectarea unui focar de gripă aviară la o fermă de curcani din Morbihan, primul caz din toamna anului 2023 în Franța.

Nivel de risc „înalt” între noiembrie 2022 și aprilie 2023

Înainte de aceasta, Franța a rămas la un nivel de risc „înalt” între noiembrie 2022 și aprilie 2023. Gripa aviară, care este răspândită în Europa, Asia, Africa și Asia, a dus la eutanasierea a zeci de milioane de păsări în ultimii ani în Franţa.

Franta a scarificat 32 de milioane de păsări începând din vara lui 2021.

Rațele – un vector pentru răspândirea virusului

În speranța de a controla în sfârșit virusul, guvernul francez a impus vaccinarea împotriva gripei aviare obligatorie în fermele cu peste 250 de rațe, cu excepția rațelor de reproducție, de la 1 octombrie. Rațele au fost identificate ca un vector pentru răspândirea virusului, deoarece îl excretă în mediu cu câteva zile înainte de a prezenta simptome.

Mai multe măsuri preventive vor fi astfel consolidate, de astăzi, pentru a proteja fermele de păsări din Franta:

– Este necesar să se asigure izolarea sau protecția prin plase pentru păsările ținute în unități cu mai puțin de 50 de păsări de curte sau captive (curți, grădini zoologice) și să se adăpostească și să se protejeze hrănirea și adăparea păsărilor în unitățile care dețin mai mult de 50 de păsări.

– Echipamentul este obligatoriu pentru vehiculele destinate transportului păsărilor de apă care au peste 3 zile, prin intermediul prelatelor care împiedică orice pierdere semnificativă a penelor și pufului

– Sunt interzise amestecul de păsări de curte și de păsări captive, precum și concursurile de porumbei călători (până pe 10 aprilie 2024).

– De asemenea, este interzisă eliberarea păsărilor de vânat din familia Anatidae.

27 de țări au detectat gripa aviară pe teritoriul lor

Saptamana trecuta, 77 de focare de gripă aviară la păsări au fost detectate în Europa de la 1 august, în principal în Ungaria și Regatul Unit, față de 48 în săptămâna precedentă.

În total, 27 de țări au detectat gripa aviară pe teritoriul lor, potrivit aceleiași surse. „Rutele active de migrație descendentă ale păsărilor sălbatice din Europa sunt foarte contaminate”, iar aceste detecții sunt localizate „direct în amonte de rutele de migrație care privesc Franța”, notează buletinul.

Vaccinul împotriva gripei aviare încetinește exporturile

Potrivit publicatiei Le Figaro, deși Franța a fost considerată indemnă de gripă aviară încă din august, se considera că un animal vaccinat prezintă un risc: acela de a fi purtător sănătos al virusului gripal. O capcană care explică de ce in Franța a durat câțiva ani înainte de a trece la această strategie de vaccinare, potențial dăunătoare exporturilor de păsări de curte (25% din producția sa).

„Riscul ridicat” obligă fermierii să ţină toate păsările în interiorul fermei şi să adopte măsuri suplimentare de securitate pentru a evita extinderea focarelor.

​Nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Sursa: Le Figaro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: