Skip to content
Europa

Gripa aviară se extinde în Europa! Cehia a sacrificat peste 80.000 de păsări

cugetliber.ro

Peste 80.000 de păsări au fost identificate și sacrificate în Cehia din cauza răspândirii gripei aviare. În același timp, un prim focar de răspândire a fost identificat și în Slovenia.

Gripa aviară este reprezentată prin intermediul unui virus ce este adus în zona Europei prin intermediul păsărilor migratoare, iar în Cehia, de la începutul săptămânii, 100.000 de păsări au fost sacrificate în cadrul fermei din Libotenice, la aproximativ 45 de kilometri de Praga.

Sacrificarea păsărilor atinse de gripa aviară este în curs”, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al Administraţiei veterinare din Cehia, Petr Majer. „Cifrele arată că această tulpină H5N1 foarte patogenă este şi foarte agresivă şi ucide în special găinile, rapid şi la scară mare”. Conform informațiilor furnizate de către Petr Majer, veterinarii vor fi nevoiți să distrugă peste 1 milion de ouă. Anul acesta, Republica Cehă a înregistrat 48 de focare de gripă aviară, transmite AFP, citat de către Agerpres.

În același timp, o fermă din nord-estul Sloveniei a fost plasată, marți, în carantină după ce un prim caz de gripă aviară a fost detectat, conform autorităţilor slovene care au subliniat că este vorba de primul caz de îmbolnăvire cu virusul aviar H5N1 depistat în acest an. „Au fost luate măsuri atât în ferma infectată cât şi în împrejurimi”, au subliniat acestea.

La nivel european, Franța a detectat, recent, două focare de gripă aviară, iar Regatul Unit a declarat că a sacrificat, doar în acest an, aproape jumătate de milion de păsări pentru a stopa cea mai mare epidemie de gripă aviară cu care s-a confruntat vreodată. Belgia şi Olanda au impus, de asemenea, măsuri specifice în ultimele câteva luni, după detectarea unor focare de gripă aviară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *