Skip to content
Societate

Groapa de gunoi Vidra, epicentrul unor afaceri dubioase de multe milioane de lei. România riscă o amendă uriașă pentru nerespectarea normelor europene privind depozitele de deșeuri

B1

În plină procedură de infringement împotriva României în ceea ce privește depozitarea gunoiului, groapa Vidra rămâne fără autorizație de mediu în urma unor afaceri dubioase de multe milioane, scrie lumeapolitica.ro.

România avea obligația de a închide și de a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009, lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi. Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât, în octombrie 2018, că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. Iar dacă situația nu este remediată urmează sancțiuni financiare drastice.

Contractul inițial, vechi de două decenii

Povestea gropii de gunoi de la Vidra a început în 1999, când Primăria Capitalei s-a asociat cu firma Capitel Invest pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui depozit de deșeuri.

Municipalitatea avea obligația să pună la dispoziția investitorului 24 de hectare de teren și să asigure depozitarea a 225.000 tone/an, scrie lumeapolitica.ro. Tariful era de 10 dolari/tonă în primii 2 ani și de 8,22 dolari/tonă pentru anii următori.

În contract se menționează că „pentru livrări suplimentare, în cazul în care capacitatea finală a depozitului va permite peste, cantitate totală de 4,5 milioane tone, părțile vor negocia un nou tarif de depozitare”.

Pentru a pune la dispoziția firmei Capitel Invest suprafața de 24 de hectare pentru construcția depozitului Vidra, Primăria Capitalei a încheiat cu Primăria comunei Vidra contractul de concesiune nr. 1058/04.08.1999. Primăria Vidra a concesionat terenul în suprafață de 24 ha către concesionarul PMB.

Este închis un contract deja concesionat

Potrivit jurnaliștilor de la Lumea politică, contractul a fost cesionat de Capitel Invest SA, către Capitel Systema Ecologic SRL. În anul 2004, firma Capitel Systema Ecologic SRL își schimbă denumirea în Systema Ecologic SRL, avându-l ca administrator pe Bogdan Marius Ștefănescu.

Pe data 07.04.2005, firma Systema Ecologic SRL cesionează contractul de asociere cu Primăria Municipiului București către firma Eco Sud SRL. În data de 13.05.2005, Primăria Capitalei este informată despre cesionarea contractului.

Pe 10.11.2005 aceiași Systema Ecologic prin administratorul Bogdan Ștefănescu semnează un process verbal prin care încetează, pe cale amiabilă, contractul cu Primăria Municipiului București. Practic, era închis un contract care fusese deja cesionat către altă companie.

Primăria, obligată să plătească despăgubiri de milioane

Doi ani mai târziu, în cadrul procesului de insolvență al Systema Ecologic, este admisă o cerere de înregistrare la masa credală în valoare de 22,4 milioane de lei. Cererea venea de la Sistema International (fostă Capitel Invest), prima deținătoare a contractului de asociere cu PMB.

Procesele juridice continuă, Primăria Municipiului București fusese deja considerată vinovată de nerespectarea contractului. Judecătorii au decis în dosarele nr. 32416/1/2004 ca PMB să plătească 5,86 milioane de euro despăgubiri. Banii ajung printr-un contract dubios la o altă firmă, Euro Rent International.

Administratorul Bogdan Ștefănescu a cesionat dreptul firmei de a încasa acești bani. El a cesionat dreptul de încasa 3,6 milioane de euro de la Primăria Capitalei contra sumei de 1,44 milioane de euro. După aceea a compensat cele 1,44 milioane de euro pe care Euro Rent International trebuia să le plătească către Sistema Ecologic cu o ipotetică datorie pentru plata chiriei și penalități de două ori mai mari ca datoria.

Groapa de gunoi funcționează ilegal

Conform autorizației de mediu din 2018, Agenția pentru Protecția Mediului precizează că depozitul de deșeuri funcționează pe 27,8 de hectare. Apare practic o diferență de 4 hectare față de contractul inițial din 1999.

Acest amănunt ascunde faptul că încă din 2016 groapa de gunoi Vidra s-a umplut până la refuz. În acest caz, contractul din 1999 încetează. Eco Sud, noul administrator al contractului rămâne fără drept de operare. Licența ANRSC 3683 /05.05.2016 își încetează și ea valabilitatea din cauza nerespectării condițiilor asociate.

Două firme, același reprezentant

Conform datelor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, citate de lumeapolitica.ro, din suprafața de 42 de hectare pentru care s-a emis AIM 25/11.12.2018, doar 24 de hectare se află pe domeniul public al Primăriei Vidra. Diferența de 18 hectare se află în proprietatea firmei Eco Sud SA și a unor persoane fizice.

Printre aceste persoane fizice se află și Bogdan Ștefănescu, administratorul firmei Systema Ecologic. Personajul care a decis cesionarea contractului de la Systema Ecologic la Eco Sud și care a încheiat asocierea dintre firma pe care o administra și Primăria Municipiului București.

Practic, Ștefănescu apare și de o parte și de cealaltă parte a baricadei. Acest lucru nu este singular. Acesta a negociat cu Primăria Craiova tot pentru un contract legat de depozitarea gunoaielor.  A fost atunci representant al Systema cât și al Eco Sud.

România, condamnată la Curtea Europeană de Justiție. Gunoiul ne va costa scump

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât, în octombrie 2018, că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. Dacă situația nu este remediată urmează sancțiuni financiare drastice.

Dacă, în ciuda hotărârii Curții, România tot nu remediază situația, Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție. La a doua trimitere a aceluiași caz la Curtea de Justiție, Comisia Europeană propune instanței să impună sancțiuni financiare. Sancțiunile pot fi sub forma unei sume forfetare și/ sau a unei plăți zilnice.

România avea obligația de a închide și de a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *