Skip to content
Societate

Grup de acţiune împotriva bullying-ului, în fiecare unitate de învățământ

The New York Times

Un grup de acţiune împotriva bullying-ului va fi înființat în fiecare unitate de învățământ, potrivit Legii împotriva violenței psihologice ale cărei norme metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial.

Grupul va fi format din cel mult zece persoane și are rolul de prevenire, identificare și rezolvare a faptelor de violență între elevi, fizice, verbale, relaționare sau cibernetice. Între cei zece membri ai grupului se află directorul școlii, un profesor consilier, trei cadre didactice specializate în problematica violenței, reprezentanți ai elevilor, părinților și autorității locale.

Ministerul Educației precizează că, prin aplicarea Legii anti-bullying-ului, se dorește crearea unui climat sigur și pozitiv în unitățile de învățământ, în care elevii și preșcolarii să fie respectați, să nu fie discriminați, să se simtă bine și să aibă motivație pentru învățare, transmite Rador.

La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *