O grupare infracţională specializată în fraude informatice a fost destructurată de procurorii DIICOT Ploieşti, în colaborare cu FBI, membrii grupului prejudiciind 14 cetăţeni americani cu suma de peste o sută de mii de dolari.
Potrivit unui comunicat remis, joi, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, 13 persoane au fost conduse, marţi, la audieri în urma a opt percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţului Prahova şi pe cea a municipiului Bucureşti, anchetatorii ridicând de la respectivele adrese documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, opt cartuşe deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, carduri emise de unităţi bancare din SUA, un paşaport fals şi bani.
De asemenea, FBI a efectuat în SUA mai multe percheziţii în urma cărora a depistat un număr mare de acte de identitate falsificate (paşapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia şi Franţa) utilizate pentru deschiderea de conturi şi transferuri bancare. Aceste date, precum şi rezultatul întregii investigaţii desfăşurate de FBI au fost puse la dispoziţia autorităţilor judiciare române.
Din probele administrate în cauză a reieşit că, în perioada 2011-2013, în municipiul Ploieşti a fost constituit un grup infracţional organizat format din 14 persoane profilat pe comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice şi fraude informatice, precum şi fals privind identitatea, ai cărui membri şi-au desfăşurat activitatea pe teritoriul României şi al Statelor Unite ale Americii.
Practic, unii membri ai grupării infracţionale postau pe diverse siteuri de specialitate anunţuri aparent reale privind vânzarea unor autoturisme şi pretindeau o parte din preţ ca avans de la victimă.
‘Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în SUA pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând ‘avansul’ pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens’, se arată în comunicatul citat.
Membrii aceluiaşi grup infracţional au utilizat pe teritoriul SUA, în anul 2012, echipamente de skimming pentru a obţine date de carduri bancare, date ce erau inscripţionate pe carduri blank şi folosite la retrageri frauduloase de numerar.
Până la acest moment, anchetatorii au identificat 14 persoane vătămate, fiind vorba despre cetăţeni ai SUA, prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.
Un număr de şapte suspecţi au fost reţinuţi de procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Faţă de patru dintre aceştia s-a cerut măsura arestării preventive, ceilalţi trei fiind puşi sub control judiciar.
Magistraţii de la Tribunalul Prahova au respins solicitarea de arestare preventivă a celor patru inculpaţi şi au dispus, de asemenea, măsura controlului judiciar, procurorii DIICOT contestând soluţia.
Ancheta în acest dosar a fost derulată în colaborare cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, având sprijinul de specialitate al lucrătorilor Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR şi al Serviciului Român de Informaţii.
Percheziţiile au fost efectuate cu poliţişti ai BCCO Ploieşti şi Bucureşti, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti.
sursa: agerpres
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News