Skip to content
Societate

Gruparea lui Berceanu forțează preluarea Metrologiei

B1
" "

Preluarea guvernării de către liberali scoate la iveală diverse personaje controversate care trag sforile pentru a ocupa funcții de conducere guvernamentale. Un caz elocvent este cel al lui Valentin Pătășanu, protejatul fostului lider P.D.L. Radu Berceanu. Pătășanu vrea să fie numit director general al Biroului Român de Metrologie Legală (B.R.M.L.).

Unul dintre cele mai flagrante cazuri de incompatibilitate în instituțiile publice din România îl are ca personaj principal pe actualul director general adjunct al Biroului Român de Metrologie Legală (B.R.M.L.), Valentin Pătășanu, care semnează pentru atribuirea de contracte propriei sale firme, S.C. OF Systems S.R.L.

" "
" "

După cum relata într-o anchetă de presă jurnalul.ro încă din 2016, director general adjunct al Biroului Român de Metrologie Legală (B.R.M.L.), Valentin Pătăşanu, este și asociat cu 50% în firma S.C. OF Systems S.R.L., beneficiară a zeci de contracte cu instituția publică pe care o conduce şi la care administrator este fiul său. Celelalte procente din S.C. OF Systems S.R.L. îi revin lui Radu Berceanu, fostul ministru din guvernarea PDL și posesorul unei averi de peste 20 milioane de euro.

Așadar, Biroul Român de Metrologie Legală asigură un venit deloc de neglijat, nu doar prin prisma salariilor pe care ambii soți Pătășanu le încasează ca angajați ai instituției publice, dar, mai ales, ca urmare a contractelor pe care instituția publică respectivă le-a atribuit firmei S.C. OF Systems S.R.L. București, o firmă care se ocupă cu furnizarea de aparatură de măsurare și control și care este client fidel al contractelor mai multor universități de stat din România, dar și al unor instituții guvernamentale, câștigă pe bandă rulantă contracte cu statul.

Biroul Român de Metrologie Legală a încheiat de-a lungul timpului contracte cu valori uriașe cu S.C. OF Systems S.R.L., administratorul firmei fiind chiar fiul directorului general adjunct de la B.R.M.L., Andrei Ştefan Pătăşanu. S.C. OF Systems S.R.L. a primit, în intervalul 2007-2015, nu mai puţin de 424 de contracte de la zeci de instituţii de stat, printre care şi B.R.M.L., unde Valentin Pătăşanu este director general adjunct. Toate contractele se referă la echipamente de măsură şi control.

”Potrivit informaţiilor oficiale, S.C. OF Systems S.R.L. a primit 169 de contracte în urma unor licitaţii la care era, de regulă, singura participantă, în valoare totală de 5.118.508,47 euro. Aici se adaugă alte 295 de contracte de cumpărare directă, în valoare de încă 271.016,15 euro. Este foarte probabil ca suma să fie mult mai mare, din moment ce datele disponibile se opresc la nivelul anului 2007, iar Valentin Pătăşanu este director general adjunct al B.R.M.L. încă din 2002. Instituţia pe care o conduce a atribuit firmei sale 36 de contracte, în valoare totală de 699.352,35 euro, ultimul şi cel mai mare fiind unul de 155.159,77 euro, din septembrie 2012. Printre ceilalţi clienţi se află zeci de universităţi, spitale, direcţii sanitar-veterinare şi alte instituţii publice, precum Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Chimie şi Petrochimie – ICECHIM, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, MApN, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, Compania Naţională a Uraniului, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier etc.”

Cu toate că încălcarea legii este evidentă și presa a semnalat în nenumărate rânduri această incompatibilitate, nicio instituție nu s-a autosesizat în legătură cu acest lucru. Contractele cu statul ale S.C. OF Systems S.R.L. s-au derulat sub ochii autorităților, indiferent de culoarea guvernării, inclusiv în timpul guver­nării tehnocrate, așa cum reiese dintr-o analiză SEAP a atribuirilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *