Skip to content
Politică

Grupul armânilor din România critică discursul lui Viktor Orban: „A propovădui împotriva valorilor europene este o mare greșeală”

Facebook

Grupul armânilor de la Fara Armânească dit România”, a condamnat discursul anti-european rostit de premierul maghiar Viktor Orban în România. Redăm integral conținutul comunicatului de presă.

„România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil

În ultimele zile s-au intensificat pe teritoriul României acțiuni ale propagandei Ungariei împotriva valorilor europene precum și de acaparare economică a proprietăților cu valoare de simbol din Transilvania istorică prin fondurile de investiții de la Budapesta. Ungaria pare că a uitat că a beneficiat de implicarea armânilor, filon al romanității orientale, care au acționat în spiritul dezvoltării Ungariei moderne și a valorilor europene. Construcții reprezentative din centrul Budapestei ridicate de familiile

Sina, Dumba sau Gojdu sunt, mai ales astăzi, repere pentru capitala Ungariei. Dezvoltarea culturii și economiei ungurești datorează mult marilor familii de armâni. În încercarea de a dezbina, premierul Ungariei vorbește despre un declin economic al Europei din care nu vrea să facă parte în contextul în care Ungaria modernă s-a dezvoltat cu fondurile tuturor europenilor. Unitatea Europei este esențială, mai ales în contextul unor agresiuni militare de la granițele ei. Statul maghiar se pare ca a aderat la Uniunea Europeană doar pentru a profita, nu pentru a ne menține unitatea în diversitate, pentru a întări valorile europene, mai ales în momente dificile.

România este o țară eminamente europeană. A propovădui împotriva valorilor europene este o mare greșeală, care afectează interesele României. UDMR, beneficiar de privilegii politice, de credit necondiționat din partea statului român nu exprimă nicio reacție și crează astfel un efect de levier pentru o propagandă subversivă împotriva valorilor europene și statului român. În tot acest context fără precedent, ”Fara Armânească dit România” –Fâlcarea Constanța, reafirmă respingerea oricărui fel de acțiune ce aduce atingere statului român și valorilor europene. Creditul politic cu buletin românesc oferit necondiționat trebuie returnat urgent”.

Ciolacu așteaptă o reacție de la Kelemen Hunor

Liderii coaliției, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut primele reacții față de declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban, în România.

Şeful Executivului a arătat că astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate şi a precizat că doreşte, din inima Ardealului, să întărească mesajul său pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene.

”Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România este percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc foarte bine, trăiesc în linişte şi în pace. Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a continuat: ”Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem să înţelegem că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină”.

”O declarație incalificabilă”

De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect.

„Sunt două lucruri diferite. În primul rând, cred că putea să urce şi pe Himalaya sa facă astfel de declaraţii, importantă este gravitatea declaraţiilor, faptul că un lider al unui stat membru al UE aduce anumite declaraţii împotriva NATO şi UE, cred că este cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declaraţie, este incalificabilă pentru un om politic, în anul 2022, să faci o astfel de declaraţie, cu atât mai neinspirată, să fie pe teritoriul României”, a declarat Marcel Ciolacu.

În ceea ce priveşte participarea şefului UDMR la conferinţa de presă în cadrul căreia, premierul maghiar şi-a ţinut discursul, preşedintele PSD a spus că nu a discutat cu liderul UDMR.

„Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor, să aibă o reacţie, dânsul personală, imediată după o astfel de declaraţie”, a mai spus Ciolacu.

„O să avem o discuţie în cadrul Coaliţiei. Declaraţia a fost jignitoare, a fost o jignire, în special adusă românilor, mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar, indiferent, efectele sunt aceleaşi”, a mai spus Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *