Skip to content
Politică

Grupul de la Cluj continuă presiunile asupra conducerii PNL: Pretențiile răzvrătiților atentează la ”moșia” unui alt lider important

Inquam Photos/Octav Ganea

Grupul PNL de la Cluj continuă presiunile pentru a obține prefectura județului, după ce Kelemen Hunor a declarat public că UDMR este dispus să renunțe la ea, deși îi revenise în urma negocierilor dintre partidele coaliției.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că liderii liberali de la Cluj pun presiune pe conducerea partidului pentru a da la schimb UDMR-iștilor prefectura Sibiului, însă actualul ministru al Muncii și liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, se opune vehement unui astfel de troc.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că este dispus să cedeze prefectura Cluj dacă cei de la UDMR vor primi în schimb postul de prefect din județul Bihor.

„Nu pleacă UDMR cu prefectura în traistă. Nu vreau să mă bag în disputa lor internă, care e mai important Cluj sau Bihorul. Nu am o problemă să schimbăm prefectul de Cluj cu cel de Bihor, dar alte opțiuni nu prea există. Ei trebuie să se înțeleagă cum vor. Relația noastră cu Emil Boc, cu Alin Tișe este încercată, dar noi nu am luat de la ei nimic”, a declarat liderul UDMR.

Liberalii de la Cluj, însă, în frunte cu fostul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, proaspăt ales preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, au exclus din start cedarea prefecturii Bihor. În schimb, ei susțin că prefectura Sibiului ar putea fi cedată celor de la UDMR, pentru că „oricum PNL are un ministru de acolo, în persoana Ralucăi Turcan”. Însă, nici UDMR nu ar fi de acord cu Prefectura Sibiului în schimbul celei de la Cluj, liderul formațiunii politice afirmând public că „alte opțiuni nu prea există”.

Amintim că primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au criticat dur în ultimele săptămâni cedarea postului de prefect celor de la UDMR. „Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca Prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj”, le-a transmis Alin Tișe liderilor de la centru. Acesta a amenințat că în caz contrar va lua în calcul demisia din partid.

Statutul prefecților, modificat

Guvernul a aprobat în ședința din 27 ianuarie proiectul de OUG care prevede modificarea statutului prefectului și subprefectului, astfel încât aceștia să nu mai fie înalt funcționari publici, ci să aibă funcție de demnitate publică. Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public doar pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Principalele prevederi din actul normativ, privind modificarea Codului administrativ, în ceea ce privește statutul prefectului și subprefectului:

Funcţiile de prefect şi de subprefect sunt funcţii de demnitate publică.

Drepturile de natură salarială sunt stabilite prin reglementările privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
-este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;
-se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
-are capacitate deplină de exerciţiu;
-nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
-nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;
-are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
-a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii. Condiţia prevăzută se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi dacă persoana a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.

1 comentariu la “Grupul de la Cluj continuă presiunile asupra conducerii PNL: Pretențiile răzvrătiților atentează la ”moșia” unui alt lider important

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *