Skip to content
EPP.eu

Grupul PPE: Sănătatea cetățenilor europeni și respectarea drepturilor pacienților, prioritățile Grupului PPE

psnews.ro

Realizarea unui sistem de sănătate performant, adus la zi, în care drepturile pacienților sunt recunoscute și respectate, rămâne un deziderat în multe state, inclusiv în România. În opinia PPE, cetățenii europeni trebuie să se bucure de aceleași drepturi și obligații, indiferent de țara din care provin.

Sănătătea reprezintă, primordial, o responsabilitate a statelor naționale, însă odată cu creșterea impresionantă a mobilității, datorată plecării în vacanțe sau la muncă peste hotare, și concomitent cu apariția unor amenințări serioase, cum ar fi pandemiile, care nu țin cont de granițe, Uniunea Europeană este mult mai bine pregătită pentru a face față acestor provocări. Pentru PPE, este important ca toți cetățenii europeni să poată beneficia de tratamentul medical necesar, atunci când se află în afara țării de origine și să poată fi despăgubiți de sistemul de asigurări medicale naționale. Dar insistența popularilor pentru un sistem european de sănătate mai eficient și mai  cuprinzător nu se rezumă doar la acest capitol.

PPE a insistat pentru ca cetățenii europeni să poată primi tratamente și îngrijire medicală în țări vecine cu cele de origine, acolo unde există posibilitatea unor spitale sau centre medicale mult mai bune.

De asemenea, prin programele sale financiare, Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor member fonduri consistente pentru a-și îmbunătăți infrastructura medicală și a contribui astfel la o mai bună recepție și un tratament adecvat al pacienților.

Spre exemplu, prin Programul Operațional Regional, României i s-au alocat 150 de milioane de euro nerambursabili pentru construcția a trei spitale regionale, cu dotări de ultimă generație, fiecare dintre ele urmând a avea 1000 de paturi. Singura condiție importantă pusă de autoritățile de la Bruxelles este ca acești bani să fie cheltuiți până în anul 2020,  în cazul contrar România urmând a pierde suma primită. Indiferent însă de soarta celor trei spitale, deși ar fi de dorit ca ele să poată fi date în folosință cât mai repede, acest angajament al UE arată implicarea consistentă și concretă a instituților europene pentru ca  toți cetățenii să poată beneficia de aceleași servicii medicale excepționale: pe de o parte prin accesul la facilități din țările vecine și folosirea asigurărilor medicale naționale, dar și prin construcția unor unități medicale performante la cele mai înalte standarde în țările de origine.

În ceea ce privește sănătatea publică, accentul Grupului Popularilor Europeni nu a picat doar pe îmbunătățirea la toate nivelurile a asistenței medicale, ci și pe maximizarea prevenției, ceea ce ar reduce semnificativ numărul bolilor grave și ar diminua considerabil inclusiv costurile asociate. Principalele riscuri, cum ar fi bolile cardiovasculare, cele respiratorii cronice, diabetul sau problemele mentale, pot fi combătute în primul rând prin țintirea factorilor declanșatori. Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nepotrivită sau stilul de viață sedentar, sunt doar câteva dintre problemele care pot fi rezolvate prin conștientizarea riscurilor, promovarea unui stil de viață sănătos și prin diagnosticul timpuriu. Conform popularilor europeni, astfel de politici ar trebui urmate de fiecare stat membru pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației, deși, oricum, Uniunea Europeană a desfășurat și continuă să o facă mai multe campanii îndreptate spre aceste direcții.

Nu în ultimul rând, pentru popularii europenii un pilon important al politicilor de sănătate îl reprezintă continuarea și augmentarea programului Orizont 2020, în cadrul căruia sunt alocate fonduri substanțiale (aproximativ doua miliarde de euro) pentru cercetare și inovare în domeniul medical. Acest program reprezintă garanția că oamenii de știință și cercetătorii medicali lucrează pentru dezvoltarea unor metode de intervenție mai noi, mai sigure și mai eficiente, iar sănătatea cetățenilor europeni se va îmbunătăți.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente și al unei economii sociale de piață. 

 

EPP PPE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *