Skip to content
Ancheta Politică

Dezvăluirile PSNews. Gunoaiele inundă Romania: contrabanda cu deșeuri toxice din Europa

News.ro

Într-un articol precedent, PSnews a dezvăluit o analiză explozivă întocmită de specialiştii Curţii de Conturi a României despre cum ţara noastră a fost transformată într-o imensă groapă de gunoi cu „sprijinul” autorităţilor, atât centrale cât mai ales cele locale. Practic, am arătat cum un purcoi de legi, ordonanţe, hotărâri, regulamente şi multe alte acte normative din domeniul protecţiei mediului şi, în special, în domeniul reglementării reciclării şi depozitării gunoaielor şi deşeurilor, nu sunt respectate şi, practic, şi ele ajung la „gunoi”. În tot acest timp, gunoaiele inundă plaiurile patriei noastre atât de frumoase dar atât de murdărite. Şi pentru că mizeria pe care ne-o facem singuri parcă nu ne ajunge, mai primim şi gunoaie şi deşeuri toxice din Europa, prin contrabandă, ilegalităţi la care nu de puţine ori multele „organe”  cu responsabilităţi în apărarea mediului închid ochii.

Deşeuri toxice olandeze la Slatina

SC Cord România SRL Slatina, actualmente Bekaert Slatina, cu capital belgiano-olandez, fabricant de sârme metalice şi din oţel, judeţul Olt, a primit notificare pentru cantitatea de 23.130 kg răşină epoxidică din Olanda.  Urmare a controlului efectuat de Garda Naţională de Mediu (GNM), la sesizarea ANAF-Direcţia Regională de Administrare Fiscală (DRAF) Tg. Jiu, la sediul importatorului s-au stabilit următoarele: în autotrenul ce aparţinea SC Eit Truck Service SRL Turda, Cluj, se aflau cca. 23 tone de deşuri toxice, respectiv produse reziduale ale industriei chimice. Aceste deşeuri au fost aduse în locul răşinii epoxidice peentru a fi elinminate pe teritoriul României, fapt interzis de Lege – OUG 195/2005 republicată, art. 32. Transportatorul a completat documentul pentru circulaţia mărfurilor (CMR) cu date false. Marfa (deşeul rezidual alcătuit din uleiuri, deşeuri orăşeneşti, nămol de epurare), adusă în ţară în 5 mai 2014 de către SC Eit Truck Service SRL, nu a fost comandată dar cu toate acestea a fost acceptată şi depozitată de SC Cord România SRL fiind găsită la sediul acestei firme de către DRAF Tg. Jiu. GNM a contactat furnizorul înscris în documentele de notificare şi transport pentru returnarea produsului, însă acesta nu a recunoscut documentul CRM şi a comunicat că nu are clienţi în România. Transportul de 23 tone deşeuri toxice a fost confiscat şi s-a indisponibilizat la Biroul vamal Slatina iar GNM a sesizat organele de urmărire penală. Aşadar, dacă ANAF DRAF Tg. Jiu nu efectua verificări asupra acestui transport ca fiind „suspect”, cele 23 de tone de deşeuri toxice ar fi fost eliminate pe teritoriul României.

Fabricile de ciment din România, alimentate cu deşeuri periculoase din Italia

În ultimii zece ani a luat o amploare deosebită transferul deşeurilor pentru a fi valorificate prin coincinerare la fabricile de ciment. Transfer către fabricile din România a unor categorii de deşeuri altele decât cele declarate în Anexa VII din Regulamentul nr. 1013/2016 şi care, potrivit Convenţiei de la Basel, sunt interzise la export.

Spre exemplu, la SC Thermo Recycling SRL din comuna Soimuş, Hunedoara, s-au primit de la Delca Energy SRL Italia 40 de tone deşeuri din plastic şi cauciuc care, conform Anexei IX din Convenţia de la Basel se încadrează în categoria deşeurilor ce pot fi utilizate pentru coincinerare la fabrica de ciment a Carpatcement din localitate. În realitate, au fost livrate deşeuri amestecate, unele dintre acestea periculoase – deşeuri medicale. Deoarece contravine prevederilor anexei VII din Regulamentul 1013/2016 şi Convenţiei de la Basel, exportul acestor deşeuri a fost notificat ca fiind transfer ilegal motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.

Pentru fabrica de ciment din Medgidia a Societăţii Lafarge s-au primit pe calea apei circa 100 de tone de gunoi din Italia pentru a fi utilizat pentru coincinerare la centrala electrică. Gunoioul importat din Italia, impropriu incinerării, a fost încărcat în barje dintr-un vapor ce staţiona în portul Constanţa şi transportat în danele portului Medgidia pentru fabrica de ciment. Pentru importul şi depozitarea de deşeuri periculoase şi fără documente legale, precum şi pentru pericolul creat pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, GNM a aplicat patru amenzi de 225 mii lei şi a sesizat organele de urmărire penală.

Pe platforma fabricii de ciment Holcim din comuna Valea Mare, Argeş, s-au găsit 40 de tone deşeuri livrate din Italia prin portul Constanţa. Verificarea GNM a scos în evidenţă că respectivele deşeuri nu corespundeau autorizaţiei de mediu, fiind improprii coincinerării, motiv pentru care s-a aplicat o amendă de 100 mii lei. Totodată, comisarii GNM au propus Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului suspendarea autorizaţiei de mediu şi oprirea descărcării deşeurilor din vaporul staţionat în portul Constanţa.

Îmbrăcăminte “second-hand” de la gunoaie textile

Din situaţia privind deşeurile pentru care s-au emis notificări în perioada 2014-2017, reiese că pentru anii 2014-2015 s-a notificat importul cantităţii de 46.682 tone deşeuri textile pentru valorificare în instalaţii deţinute de importatori. Din documentarea efectuată privind importul de deşeuri textile s-a constatat că mai mulţi agenţi economici – SC Bubu Crys SRL, SC Vis Boem SRL, SC Romis Neckar Exim SRL Sântămaria Orlea, SC Millenium Shopping SRL, din judeţul Hunedoara, au importat deşeuri textile pentru valorificare sau prelucrare fără a deţine însă instalaţiile sau echipamentele necesare. Astfel că după o triere sumară a deşeurilor şi valorificarea prin vânzarea ca “second-hand” a unei părţi din aceste materiale, celelalte deşeuri au luat calea gropilor de gunoi, au fost folosite ca şi combustibil pentru centralele de bloc, procesul de ardere generând o poluare semnificativă, sau au fost abandonate pe lângă căile de transport rutier sau feroviar. Spre exemplu, Sc Romis Neckar Exim SRL a găsit locul de abandonare pe lângă calea ferată Haţeg-Petroşani.

Aria protejată “pădurea Ceala”, Arad – inundată de cârpe

De asemenea, cantităţi mari de deşeuri textile au fost aruncate sau depozitate în Pădurea Ceala, situată în rezervaţia naturală forestieră, în judeţul Arad, şi care face parte din Parcul Natural Lunca Mureşului, pe o lungime de 10 km de-a lungul pistei cicliste, precum şi la marginea municipiului Focşani, Vrancea.

Mafia siciliană, scoasă cu greu de la groapa Glina

Între anii 2010-2016 s-au depozitat deşeuri provenite din import unele dintre acestea fiind toxice. Spre exemplu, Poliţia Ilfov a descoperit un transport de 2,5 tone de substanţe toxice care urmau să fie depozitate ilegal în groapa Glina, deşeuri care proveneau din Italia, pe filiera mafiei siciliene Cosa Nostra. Deşi existau informaţii despre aceste transferuri şi în legătură cu firmele şi persoanele care se ocupau de depozitare în groapa Glina, autorităţile competente din România nu au luat nici un fel de măsuri până în anul 2014. La începutul anului 2014, preşedintele Tribunalului Palermo, care urmărea de 10 ani traseul banilor mafiei italiene, a acuzat autorităţile din România că protejează acţionarii societăţii care administrează groapa Glina. Sumele vehiculate ca fiind spălate prin afacerile de la groapa Glina sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Ca urmare a unei hotărâri pronunţate de Tribunalul Civil şi Penal din Palermo şi în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile italiene în anul 2014, administratorii firmelor care derulau afaceri legate de gropa de gunoi de la Glina (Ecorec, Alzalea şi Agenda 21) au fost arestaţi şi extrădaţi iar bunurile acestora au fost puse sub sechestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *