Skip to content
Coronavirus

Gura Humorului, primul oraş care s-a izolat de bunăvoie: Acum nu avem nici un caz de îmbolnăvire şi nici nu vrem să avem

facebook

Primarul de la Gura Humorulu, judeţul Suceava, Marius Ursaciuc, a anunţat că a luat decizia de a izola oraşul, în contextul pandemiei de coronavirus. Începând de miercuri, 1 aprilie, la toate intrările în localitate, inclusiv pe drumurile secundare, sunt filtre ale Poliţiei. În oraş intră doar cei care trebuie să meargă la serviciu sau au probleme medicale.

Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că în localitatea aflată la 30 de kilometri de municipiul Suceava nu s-a înregistrat până acum niciun caz de îmbolnăvire din cauza noului coronavirus.

Pentru a-i proteja pe cetăţeni, alesul local a decis să izoleze oraşul. Încă de miercuri, 1 aprilie, poliţiştii au stat în zonele de acces, inclusiv pe arterele secundare folosite, de regulă, de căruţaşi. Li s-a permis accesul în localitate doar celor care au dovedit că merg la serviciu şi celor care aveau urgenţe medicale, scrie adevarul.ro.

Am luat decizia de a restricţiona accesul în oraş pentru cei care spun că vin cu o anumită treabă şi ajung la cerşit, pentru cei care vin câte şase sau şapte cu o singură maşină pentru a merge la cumpărături în magazinele din Gura Humorului, deşi au magazine în localităţile în care trăiesc. Sunt unii care vin poate că nu le place magazinul de la ei din localitate. Este stare de urgenţă şi ar trebui să le placă. Dacă cineva spune că trebuie să meargă la o farmacie îi solicităm reţeta şi declaraţia pentru deplasare”, a spus Marius Ursaciuc, pentru Monitorul de Suceava.

Alesul local a explicat că încearcă să limiteze numărul persoanelor care intră în Gura Humorului, având ca bază legală Ordonanţele Militare 3, 4, 5 şi 6.

I-am întrebat pe toţi ce treabă au acum dacă pieţele sunt închise şi nu mai au unde să vândă. Toate aceste măsuri sunt aplicate de jandarmi, de poliţişti. Consideră că e mai bine să verifici documentele pentru circulaţie la intrarea în oraş decât în interior. Noi am solicitat humorenilor disciplină şi să respecte programul din ordonanţele militare. Şi vrem să vedem dacă aceste prevederi din ordonanţele militare sunt respectate şi de cei care vin în Gura Humorului. Acum nu avem nici un caz de îmbolnăvire şi nici nu vrem să avem. Lumea trebuie să înţeleagă că magazine sunt şi în localităţile din jur, în apropierea caselor unde locuiesc, că sunt bancomate şi în alte locaţii decât Gura Humorului, la Frasin sau la Păltinoasa, ca sunt farmacii, că sunt benzinării şi înainte de filtrele de la intrarea în oraş, dar şi că plăţile se pot face şi on-line”, a mai precizat Marius Ursaciuc.

Gura Humorului este primul oraş din România care s-a izolat de bunăvoie în contextul panemiei de coronavirus. Decizia Primăriei vine după ce Ministerul de Interne a anunţat că municipiul Suceava şi opt localităţi limitrofe intră în izolare, prin Ordonanţă Militară. În zona carantinată locuiesc aproximativ 150.000 de oameni.

Măsurile de protecţie au fost adoptate în condiţiile în care judeţul Suceava se situează pe primul loc pe ţară ca număr de îmbolnăviri şi de persoane decedate din cauza noului virus.

Numărul celor infectaţi a depăşit 650. Printre cei diagnosticaţi sunt şi 200 de cadre medicale, majoritatea fiind angajate la Spitalul Judeţean Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *