Guterres avertizează că omenirea este pe „muchie de cuțit” și că inteligența artificială crește riscul unui război

Sursa foto: pixabay

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că răspândirea folosirii inteligenței artificiale crește riscul unui războiului nuclear și că omenirea este acum „pe muchie de cuțit”, relatează The Guardian.

Avertismentul lui Guterres urmează să fie distribuit prin intermediul unui videoclip care va rula la reuniunea anuală a Asociației SUA pentru Controlul Armelor (ACA) de la Washington.

În videoclip, secretarul general insistă ca statele care dețin arme nucleare să-și ia în serios obligațiile de neproliferare și, în special, să convină asupra unui angajament reciproc de a nu fi primele care utilizează acest tip de arsenal.

„Acordurile concepute pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbesc”, spune Guterres în mesajul înregistrat, un avertisment care vine cu aproximativ 600 de zile înainte de expirarea acordului New Start din 2010, dintre SUA și Rusia, ultimul rămas în vigoare și care face referiri la limitarea arsenalelor strategice ale celor două superputeri nucleare.

Moscova a început să recurgă la amenințări frecvente cu utilizarea armelor nucleare, iar stocul Rusiei, deși mic în comparație cu cel al SUA și al Chinei, crește constant, informează The Guardian.

La mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice în alertă, gata să fie lansate în câteva minute. Există temeri că, în eforturile de a consolida capacitatea de descurajare a fiecărei națiuni, procedurile de lansare sunt potențial simplificate cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Omenirea este pe muchie de cuțit. Riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins cote nemaivăzute după războiul rece”, spune Guterres în discursul său. „Statele sunt angajate într-o cursă a înarmărilor. Tehnologii precum inteligența artificială sporesc pericolul.”

„Toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea armelor nucleare trebuie să fie controlată de oameni, nu de mașini sau algoritmi”, a insistat Guterres.

În urmă cu doi ani, SUA, Marea Britanie și Franța au emis o declarație comună privind necesitatea „menținerii controlului uman” asupra lansărilor nucleare. Rusia și China nu au emis încă nicio declarație în acest sens.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: