Guvern fără USR? Ce spun calculele din Parlament și de ce Nicușor nu poate refuza

Nicușor Dan
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Nicușor Dan amână desemnarea premierului și așteaptă să se formeze o coaliție care să guverneze cu USR. Doar că partidele din Parlament nu sunt obligate să formeze coaliția de guvernare după cum vrea președintele României. USR s-a dovedit de fiecare dată un partid care distruge colaborările politice și ce încredere mai pot avea ceilalți politicieni într-un partid care și-a trădat președintele la alegerile prezidențiale.

Coaliția de guvernare nu are nevoie de USR

Situația din Parlament arată că România are o coaliție de guvernare care poate funcționa și în următorii ani. USR, cu doar 12%, nu are niciun rol important, așa cum încearcă să-și atribuie singur.

PSD, PNL, UDMR și minoritățile au împreună 242 de voturi în Parlament, cu mult peste limita de 233. România a fost guvernată de această coaliție și doar ambițiile lui Nicușor Dan o pun în discuție.

„Este în interesul naţional ca România să aibă un guvern susţinut de o majoritate parlamentară. Este în interesul naţional ca toată majoritatea să-şi asume reformele fiscale de care România are nevoie”, a spus noul președinte la depunerea jurământului.

Nicușor Dan, la mâna PSD și PNL

Nicușor Dan încearcă să fie un președinte-premier, cum s-a mai văzut doar la Traian Băsescu, care dezmembra alte partide pentru a construi majorități parlamentare pentru guvernul Boc. Contextul politic s-a schimbat foarte mult, iar PSD și PNL promovează acum ideea unei coaliții „pro-UE” mobilizată împotriva AUR. Nicușor Dan începe să dea indicații Guvernului, nerespectând separația puterilor în stat, principiu fundamental al democrației.

„Pe parcursul zilei de azi o să mă întâlnesc cu domnul Boloș, cu domnul Cseke, cu conducerea AFM-ului și cu conducerea AFIR-ului”, a declarat Nicușor Dan, marți.

Marea dilemă a actualei coaliții de guvernare este Ilie Bolojan, pe care Nicușor Dan îl preferă pentru funcția de premier. Dacă Ilie Bolojan va decide că nu are nevoie de Nicușor Dan și USR pentru a deveni premier, atunci PSD, PNL, UDMR și minoritățile vor merge mai departe. Dacă Bolojan va dori să fie premierul lui Nicușor Dan, atunci actuala coaliție nu are șanse să supraviețuiască.

Potrivit Constituției, Nicușor Dan ar trebui să invite partidele la consultări și ar afla că există deja o majoritate parlamentară. În fața acestei realități politice, noul președinte al României ar trebui să-l desemneze premier pe candidatul propus de actuala majoritate parlamentară. Primele consultări „informale” vor avea loc miercuri, dar nu sunt cele decisive.

De ce amână desemnarea premierului?

Nicușor Dan forțează niște calcule politice dificile, în timp ce le cere partidelor să nu se uite la calculele politice. Noul președinte amână prea mult desemnarea premierului și partidele ar trebui să se întrebe ce interes are Nicușor Dan.

„Cer partidelor politice să acţioneze în interesul naţional care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României şi nu este despre calcule politice, este, repet, despre interesul naţional şi sunt convins că românii vor evalua în consecinţă”, a spus noul președinte al României.

Discuția despre „interesul național” amintește de Gabriel Oprea, care în urmă cu aproape 20 de ani rupea o parte din PSD pentru a apăra „interesul național” împreună cu Băsescu și Boc.

Nicușor Dan forțează intrarea USR la guvernare, iar acest lucru va afecta viitoarea guvernare. USR a atacat PSD de fiecare dată, încât celor două le va fi aproape imposibil să găsească un numitor comun. „Interesul național” nu va fi suficient pentru a șterge conflictele din trecut și conflictele dintre votanții celor două partide.

PSD atacă USR

Nici nu au început consultările și ies scântei din confruntările PSD-USR. În urmă cu câteva zile, Cătălin Drulă, celebru pentru falimentul USR de la alegerile locale din 2024, a venit cu propunerea de a schimba legea astfel încât orice bugetar să fie concediat dacă așa vrea primarul sau ministrul.

„Mai precis, mai pe româneşte, dacă am auzit cu toţii acea expresie: „Dom-le, ăsta e fixat pe post, că a dat concurs”. Unu la mână: ştim şi noi cum se dau concursurile, unele sunt şi pe bune, altele nu. Ce e aia „fixat pe post”? „Fixat pe post” înseamnă o sarcină în cârca ta, a mea şi a fiecăruia că vom plăti un salariu la stat cuiva”, a spus Drulă.

Ideea fostului președinte USR a fost imediat criticată de liderii PSD, care au arătat că USR pregătește un abuz. Victoria Stoiciu, senator și vicepreședinte PSD, a declarat că Drulă ar vrea să dea afară pe cine „vrea mușchiul lui”, iar o astfel de decizie ar încălca drepturile muncitorilor.

„Ce ne propune, de fapt, domnul Drulă, e un sistem în care primarii şi miniştrii devin nişte stăpâni pe plantaţie, care taie şi spânzură după cum le cere partidul. Un sistem fără drepturi, fără justiţie, fără reguli. Asta nu e reformă. Asta e regres, abuz şi slăbirea statului de drept”, a spus Stoiciu.

Florin Manole, deputat PSD, l-a criticat și el pe Drulă pentru ideea de a concedia bugetari atunci când vrea primarul sau ministrul:

„Funcţionarilor votanţi de USR şi AUR li se promite ceva: Ranga, episodul 2 – vine ce v-aţi dorit”.

În aceste condiții, PSD și USR ar vrea mari probleme să stea la aceeași masă. Diferențele dintre cele două partide sunt uriașe. O guvernare care implică cele două partide nu ar fi deloc un semnal de stabilitate și predictibilitate.

Guvern minoritar sau partidul lui Nicușor Dan?

Ambiția lui Nicușor Dan de a sabota actuala majoritate parlamentară arată că scena politică se poate schimba radical în perioada următoare. Noul președinte trage de timp pentru că nu are de gând să respecte actuala majoritate parlamentară.

Nicușor Dan va încerca un guvern minoritar susținut de PSD în Parlament sau să-și formeze un grup parlamentar pe care să îl controleze direct cu ajutorul lui Ilie Bolojan, așa cum PS News a scris în urmă cu câteva luni. Astfel de construcții politice necesită mult timp de negociere, iar dezmembrarea partidului POT poate fi un semnal că se pregătește un grup parlamentar pentru Nicușor Dan.

Dezmembrarea POT a început după victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și pare o mișcare la comandă. Până acum, parlamentarii POT nu s-au îndreptat spre AUR, partid suveranist, însă unul dintre foștii parlamentari POT a trecut deja la PNL.

CITIȚI ȘI: PS News a avut dreptate: Bolojan l-a susținut din umbră pe Nicușor Dan – filiera franceză și planul din umbră

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: