Senatorii au respins proiectul de lege care ar da șoferilor posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale și nu obligatoriu înaintea utilizării reţelei de drumuri naţionale. Guvernul nu a fost de acord cu inițiativa, arătând că va scădea numărul celor care plătesc anticipat rovinieta, iar pentru cei care nu o plătesc, cele 24 de ore nu constituie o garanție că o vor plăti. Mai mult, cetățenii străini vor neglija să o achite.
Măsura este propusă chiar de reprezentanții actualei puteri, care arată că nu este normală amendarea automată a șoferilor care, din diferite motive, au uitat să îşi plătească rovinieta, fără a avea posibilitatea de a remedia rapid această situaţie care are la bază neatenţia şi nu rea-credinţa utilizatorului.
Inițiatorii arată că o stfel abordare se aplică taxei de pod de la Feteşti, unde utilizatorii au posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe pod.
Senatorii au respins proiectul în comisii și în plen, imediat după e Guvernul a redactat punctul de vedere în care arată că nu susține măsura și aduce o serie de argumente în acest sens.
”Chiar și în condițiile în care termenul de plată a tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinieta) ar fi similar peajului (…), până cel târziu la ora 24,00 a următoarei zile în care a fost utilizată rețeaua de drumuri naționale din România, aceasta nu garantează că utilizatorul vehiculului care, din diferite motive (de exemplu: din neatenție), a uitat să își plătească rovinieta în avans accesului la aceasta, nu va uita să o plătească și ulterior, după expirarea termenului suplimentar acordat (situație des întâlnită în cazul achitării peajului de către unii utilizatori după ora 24,00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea)”, arată Executivul, invocând chiar taxe de trecere pe pod.
De asamenea, Guvernul subliniază că în condițiile în carerovinieta se achită și se emite cu cel mult 30 de zile înaintea datei de început a valabilității acesteia, și nu mai târziu de 24 de ore de la data utilizării rețelei de drumuri naționale din România, textul propus, care face referire la achitarea rovinietei nu mai târziu de 24 h de la data de început a valabilității acesteia, este neclară și poate genera dificultăți de aplicare în practică, întrucât nu se poate aprecia, în mod concret, care este data de început a valabilității rovinietei în această situație.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News