Skip to content
Politică

Biriș: Nu avem nevoie de măsurile din programul de guvernare. Guvernanții nu gândesc integrat EXCLUSIV

MagnaNews

Guvernul PSD este criticat de mediul de afaceri din țara noastră inclusiv atunci când vorbește despre punerea în practică a măsurilor dintr-un program de guvernare care a rămas,  în mare parte, la nivel de (nenumărate alte) promisiuni electorale neonorate.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a vorbit recent că ”fie că vorbim de TVA la 18%, fie că vorbim de dividende la zero, că şi asta era o măsură din programul de guvernare – pe toate le veţi regăsi, într-un fel sau altul, în conceptul de buget pe 2019”.

Ambele măsuri, atât reducerea la 0 a impozitului pe dividende, cât și scăderea la 18% a T.V.A., erau prevăzute în programul de guvernare să fie puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2018. După cum se vede, chiar și acum, când nu mai este mult până la adoptarea bugetului pe 2019, ele se află încă în stadiul de proiect.

Nu avem nevoie acum de măsurile din programul de guvernare”, a declarat pentru PSNews avocatul și specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș.

Nu cred că impozitul pe dividende trebuie redus, nu aici e o problemă legată de competitivitatea României, spune Biriș.

Impozitul pe dividenede, nici la pragul de 5% nu a fost gândit foarte bine. Impozitul trebuia gândit în așa fel ca să nu mai avem dubla impozitare, astfel încât,dacă se aplică dividend unui profit pe care s-a plătit deja 16%, să nu mai punem în plus.

În momentul în care ai impozit pe dividend zero, practic faci o invitație ca să fie mutate profiturile prin paradisuri fiscale și să le aduci de acolo cu zero impozit.

Lucrurile nu sunt chiar așa de simple și fiscalitatea funcționează ca un mecanism integrat. Or, din păcate, guvernanții noștri nu prea gândesc integrat, gândesc punctual. Din punctul meu de vedere, impozitul pe dividend poate să rămână fără probleme la 5%”, a adăugat el.

Cât privește reducerea T.V.A.-ului la 18 %, ”este o măsură pro-ciclică. În momentul în care avem creștere de consum, bazată în mare parte pe import, este o măsură proastă să stimulezi și mai mult consumul. Nu ar face decât să crească și mai mult importurile și să dezechilibreze balanța comercială”, adaugă fostul secretar de stat în ministerul Finanțelor.

Problema noastră este la colectarea TVA-ului: ANAF-ul colectează în momentul de față 60% din cât ar trebui să o facă. Dacă ar realiza un procent de colectare ca în Bulgaria, unde este 87%, Finanțele ar avea 4 miliarde euro în plus la buget. Administrarea fiscală și nivelul mult prea mare al evaziunii ar trebui să fie preocuparea Finanțelor, nu cota de T.V.A., a apreciat Biriș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *