Skip to content
Politică

Guvernanții poartă răspunderea protestelor de stradă. Criza de încredere în autorități și greșelile miniștrilor PNL-USR-PLUS

Inquam Photos/Octav Ganea

România a devenit de câteva zile scena protestatarilor anti-restricții. Îndemnați de liderii AUR, în căutare disperată de capital politic care să îi scoată din zona de marginalitate în care se află, oamenii au luat cu asalt străzile din Capitală și din mai multe orașe de provincie. Revendicările sunt parțial diferite, însă au și un numitor comun. Oamenii vor eliminarea restricțiilor anti-Covid.

Criza de încredere în autorități

România nu este nici pe departe singurul stat din Europa confruntat cu un nou val al epidemiei de coronavirus. Nu este nici singurul în care autoritățile introduc restricții menite să oprească răspândirea epidemiei. Nu este nici măcar statul în care aceste restricții sunt extrem de severe. Președintele Macron a anunțat ieri carantină națională timp de o lună în Franța. Cu toate acestea, francezii înțeleg necesitatea restricțiilor. În România lucrurile stau pe dos.

O posibilă explicație a acestei situații ține de lipsa încrederii în autorități și lipsa percepției unei solidarități puternice între guvernanți și guvernați atunci când vine vorba despre respectarea măsurilor anti-Covid. Zilele trecute ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost surprins pe holurile Parlamentului fără mască. Acesta și-a cerut scuze pentru gest, încercând fără prea mare succes să se justifice. Tot zilele trecute, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a fost fotografiată într-o remorcă, fără mască de protecţie, alături de preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, şi alte şase persoane, între care un copil. Turcan a cerut să fie amendată de poliție însă răul era deja făcut. Să ne amintim și că fostul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost surprins într-un restaurant închis.

Toate lucrurile acestea denotă o gravă lipsă a răspunderii politici din partea protagoniștilor. Cei trei nu sunt persoane oarecare. Sunt actuali sau foști miniștri ai României. Acțiunile lor au consecințe infinit mai mari decât acțiunile unui om obișnuit. Prin urmare funcția de care se bucură atrage și o responsabilitate și o imensă, lucru pe care aceștia pare că nu l-au înțeles până la capăt. În momentul în care la nivel public predici necesitatea restricțiilor, fără îndoială justificată, dar în mod privat nu respecți ceea ce tu predici, în calitate de ministru, te confrunți cu o problemă imensă de legitimitate și de credibilitate. Lucrul acesta dă muniție în primul rând radicalilor care încep apoi să acapareze discursul public și să radicalizeze la rândul lor alți moderați. Neîncrederea cronică în guvernanți se adâncește. Pentru unii neajunsurile economice și indignarea cu privire la clasa politică în general există ca precondiții. E nevoie doar de o scânteie pentru a aprinde focul discordiei publice. Scânteia poate veni în urma unui comportament iresponsabil tocmai din partea miniștrilor care ar trebui să reprezinte modele de comportament pentru societatea civilă.

Acest dublu mesaj al guvernanților face mai mult rău decât toate protestele AUR la un loc. odată pierdută încrederea, ea este greu de recuperat. Guvernanții trebuie să conștientizeze că poartă o parte considerabilă de răspundere atunci când vine vorba de actualele proteste și să-și tempereze tonul vis-a-vis de manifestanți. Până acum nu s-a încercat nici un dialog între cele două părți. O strategie înțeleaptă ar fi demascarea propagandei și imposturii celor de la AUR, care nu fac altceva decât să se cațere pe aceste proteste pentru viitoare câștiguri electorale. Apoi ar urma dialogul și găsirea celui mai mic numitor comun. Protestele s-ar putea stinge în viitor, dar frustrările vor rămâne acolo.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *