Skip to content
Politică

Guvernarea, detonată de lupta pentru putere din interiorul PNL. Adevăratul măr al discordiei

Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalul Florin Roman a anunțat deschiderea luptei pentru putere în interiorul PNL, unde „pierderea alegerilor a învolburat apele”, și în fruntea căruia ar fi nevoie de „lideri puternici, de o nouă împrospătare a imaginii partidului”. Vorbim așadar despre un șah dat fostului premier, Ludovic Orban și implicit despre o mutare care ar putea avea ramificații mult mai largi.

Mărul discordiei

În PNL lupta pentru putere a fost declanșată, așa cum spune și Florin Roman, în principal de eșecul de la alegerile parlamentare, acolo unde liberalii s-au clasat pe locul al doilea, în spatele PSD. Liberalii din “grupul de la Cluj” (un nume generic care îi desemnează în special pe liberalii ardeleni) – Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc și Ilie Bolojan, sprijiniți de alte nume sonore au declanșat ofensiva pentru răsturnarea lui Orban de la șefia partidului.

Dar pierderea alegerilor parlamentare nu putea fi singurul motiv pentru care noul pol de putere din PNL să declanșeze o luptă la cuțite într-un moment atât de dificil prin care trece țara. Până la urmă, în ciuda rezultatului de la parlamentare, liberalii și-au îmbunătățit semnificativ poziția în Parlament față de acum 4 ani de zile și au rămas la guvernare. Mai degrabă la rezultatul slab din alegeri s-a adăugat un nou element – concesiile făcute de Ludovic Orban celor de la USR-PLUS. Mulți liberali visau probabil înaintea alegerilor la un guvern PNL – PMP – UDMR în care liberalii să dețină majoritatea portofoliilor, restul fiind de decor. Incapacitatea PMP de a trece pragul de 5% precum și scorul slab luat de PNL, i-a forțat pe liberali să caute un alt partener de guvernare, ceva mai incomod pentru ei. Intră în scenă USR-PLUS, văzut de mulți liberali drept un ghimpe în coastă. Puși în fața acestui scenariu liberalii au trebuit să cedeze mai multă putere, împărțind portofoliile pe principiul proporționalității. Nu ar fi exclus ca înaintea negocierilor sau în momentul blocajului de câteva zile din decembrie, mulți liberali din “grupul de la Cluj” să fi cerut intrarea PNL la guvernare într-un cabinet minoritar, sprijinit tacit din Parlament, pe modelul cabinetului Orban. Această mișcare le-ar fi adus liberalilor mai multă putere însă ar fi pus și o ghilotină deasupra capului premierului. Orban era de asemenea vizat de mulți inamici organici în PNL, chiar de pe vremea preluării guvernării, în 2019. Criticii lui nu au dispărut, doar s-au amplificat. Lupta pentru putere va fi tranșată la Congresul PNL de anul acesta, însă ea ar putea avea consecințe dezastruoase pentru guvernare.

Schimbarea conducerii PNL aruncă în aer guvernarea

Arhitectura actualei guvernări este în mare măsură rezultatul negocierilor purtate de Ludovic Orban, în calitate de președinte al PNL. Schimbarea conducerii PNL ca urmare a luptelor intestine și impunerea unei figuri din “grupul de la Cluj” în fruntea partidului ar putea arunca în aer arhitectura actualului cabinet. Dacă acceptăm ipoteza potrivit căreia mărul discordiei nu este reprezentat atât de rezultatul slab de la alegeri, ci mai degrabă de concesiile făcute de Orban celor de la USR-PLUS, atunci nu ar fi exclus ca noua conducere PNL să înceapă războiul cu partenerul de guvernare. USR-PLUS rămâne pentru o parte a PNL, o țintă, iar în acest scenariu inițiativele USR-PLUS riscă să nu aibă parte de sprijin unanim în Parlament.

Altfel spus, bătălia pentru putere din interiorul PNL pune serios sub semnul întrebării supraviețuirea guvernului actual dincolo de congresul PNL. Dacă Orban câștigă bătălia nu ar fi exclus să încerce diferite manevre pentru a-și impune noi oameni în funcții-cheie la Palatul Victoria astfel încât să preîntâmpine o nouă ofensivă împotriva sa. Pe de altă parte, o victorie a “grupului de la Cluj” ar avea consecințe la fel de dramatice de vreme ce noua conducere PNL va dori cu siguranță să-și impune amprenta asupra guvernării, punând totodată paie pe focul confruntării cu USR-PLUS. În ambele scenarii, guvernarea este serios afectată de lupta pentru putere din PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *