Guvernatoarea Gretchen, considerată o rivală democrată a Kamalei Harris, anunţă că va fi copreşedinte al campaniei

Sursă foto: X / Gretchen Whitmer

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, se îndreaptă spre nominalizarea democrată, în timp ce o mare parte a partidului – inclusiv potenţiali rivali, congresmeni, guvernatori, grupuri influente ale sindicatelor şi ale activişilor şi multe altele – se aliniază în spatele candidaturii sale pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie, relatează CNN.

Gretchen Whitmer, guvernatoarea din Michigan, considerată una dintre potenţialele rivale în cadrul Partidului Democrat ale Kamalei Harris, a anunţat luni nu numai că susţine candidatura acesteia, ci îi va fi şi copreşedinte al campaniei sale.

„Astăzi, nu numai că sunt încântată să o susţin pe Kamala Harris pentru funcţia de Preşedinte al Statelor Unite, ci sunt mândră să fiu copreşedinte al campaniei sale. Cu vicepreşedintele Harris, alegătorii din Michigan au un candidat pe care se pot bizui pentru a le reduce costurile, pentru a le proteja libertăţile şi pentru a construi o economie care funcţionează pentru oamenii muncii. Donald Trump este un infractor condamnat care alimentează violenţa, a răsturnat decizia Roe şi a dus economia noastră la pământ. Nu-l putem lăsa să se apropie de Casa Albă. Vicepreşedinte Harris, aveţi tot sprijinul meu. Haideţi să câştigăm!”, spune guvernatoarea într-un mesaj postat luni pe X.

FĂRĂ CONCURENŢĂ

Niciun contracandidat credibil nu a apăruse până luni dimineaţă, la aproape o zi după ce preşedintele Joe Biden şi-a anunţat retragerea din cursă şi susţinerea vicepreşedintelui său. Iar cei mai cunoscuţi guvernatori ai partidului, dintre care câţiva au fost văzuţi ca potenţiali contracandidaţi, şi-au anunţat sprijinul pentru Harris – făcând clar faptul că cea mai mare întrebare rămasă cu privire la lista democraţilor din 2024 este pe cine va alege Harris ca partener de cursă, scrie CNN.

Patru guvernatori ai unor state din Vestul mijlociu în care trebuie să câştige – Gretchen Whitmer din Michigan, Tim Walz din Minnesota, Tony Evers din Wisconsin şi JB Pritzker din Illinois – au susţinut-o luni pe Harris. Acest sprijin a urmat susţinerilor de duminică ale lui Harris din partea lui Andy Beshear din Kentucky, Roy Cooper din Carolina de Nord, Gavin Newsom din California şi Josh Shapiro din Pennsylvania. Mulţi dintre aceşti guvernatori ar putea fi luaţi în considerare pentru nominalizarea la funcţia de vicepreşedinte al partidului.

CURG DONAŢIILE

Şi fosta primă-doamnă şi secretar de stat Hillary Clinton, care a candidat împotriva lui Donald Trump în 2016, şi-a reiterat, luni, sprijinul pentru Kamala Harris, publicând pe X o poză veche, alb-negru, cu următorul mesaj: „O cunosc pe Kamala Harris de mult timp. Acest procuror strălucit va prezenta cazul împotriva infractorului condamnat Donald Trump şi a agendei Proiectului 2025 de a ne lua libertăţile.Dar nu o poate face singură. Deveniţi astăzi parte a acestei campanii istorice”, a îndemnat Hillary Clinton, însoţindu-şi mesajul de un link către un site pentru donaţii.

În prima sa jumătate de zi în calitate de candidat, Harris a strâns 49,6 milioane de dolari în donaţii online, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei, Lauren Hitt – o sumă uriaşă, care subliniază entuziasmul populaţiei pentru o schimbare în lista democraţilor pentru 2024. Site-ul democrat de procesare a donaţiilor ActBlue a numit-o „cea mai mare zi de strângere de fonduri a ciclului 2024”.

SUSŢINERE ÎN CASCADĂ 

Între timp, cascada de aprobări pentru candidatura lui Harris, care a început duminică după-amiază, s-a accelerat la Capitol Hill. Harris are sprijinul a peste 30 de senatori democraţi şi a peste 80 de membri ai Camerei Reprezentanţilor – cifre care au crescut rapid în cursul dimineţii de luni.

Ea are, de asemenea, sprijinul braţelor politice ale unor grupuri reprezentând persoanele de culoare, hispanicii sau progresiştii – Congressional Black Caucus, Congressional Hispanic Caucus şi Congressional Progressive Caucus – precum şi a două sindicate cheie, Service Employees International Union şi American Federation of Teachers.

Mai multe delegaţii de stat la Convenţia Naţională Democrată de luna viitoare – Tennessee, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Louisiana, New Hampshire şi Maryland – au anunţat că o susţin pe Harris.

Sprijinul pentru vicepreşedinte a venit din întregul spectru ideologic al partidului – de la populiştii moderaţi, inclusiv senatorul de Ohio Sherrod Brown, unul dintre cei mai ameninţaţi democraţi, în periocol de a nu mai fi ales la scrutinul din această toamnă, până la progresişti, inclusiv senatoarea de Massachusetts Elizabeth Warren şi reprezentanta de New York Alexandria Ocasio-Cortez.

Liderii democraţi din Congres au rămas tăcuţi până acum – dar există semne că acest lucru s-ar putea schimba în curând. Reprezentanta Katherine Clark din Massachusetts şi reprezentantul Pete Aguilar din California, adică al doilea, respectiv al treilea lider în rang al democraţilor din Cameră, au susţinut-o pe Harris luni dimineaţă.

UN PROCES COORDONAT. 100 DE TELEFOANE ÎN 10 ORE

Susţinerile oră de oră ale lui Harris din partea guvernatorilor democraţi, senatorilor, oficialilor cabinetului şi delegaţiilor de stat se desfăşoară în mod planificat, cu speranţa de a ajunge la o majoritate a delegaţilor până miercuri, au declarat pentru CNN două persoane familiare cu procesul. „Este o bătaie de tobe coordonată”, a declarat un consilier democrat senior care lucrează la acest efort. „Acel sunet pe care democraţii îl aud este unirea partidului în jurul vicepreşedintelui”, a punctat consilierul.

Anunţul făcut duminică de Joe Biden că nu va candida pentru un al doilea mandat a declanşat un efort frenetic din partea lui Harris de a consolida sprijinul unui partid aflat în criză în săptămânile care au urmat prestaţiei lamentabile a preşedintelui în timpul dezbaterii din 27 iunie cu fostul preşedinte Donald Trump.

Harris ştia ce a decis Biden. Ea a avut mai multe convorbiri telefonice cu Biden duminică, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune. Odată anunţul făcut, Harris – purtând un hanorac de la Universitatea Howard, un trening şi adidaşi – a dat peste 100 de telefoane în 10 ore, potrivit CNN. Alături de familia sa şi de personalul său, vicepreşedintele a sunat parlamentari, guvernatori şi lideri ai unor grupuri influente din domeniul muncii, apărării şi drepturilor civile.

Printre aceştia s-au numărat şi foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton, precum şi fostul secretar de stat Hillary Clinton. Într-o declaraţie făcută duminică, familia Clinton a susţinut-o pe Harris. Obama nu a făcut-o, bazându-se pe procesul partidului.

De asemenea, Harris l-a sunat pe pastorul ei, Amos Brown III, care, împreună cu soţia sa, s-a rugat pentru ea, a declarat sursa CNN.

În aceste apeluri telefonice, Harris a precizat că, deşi este recunoscătoare pentru sprijinul lui Biden, intenţionează să câştige nominalizarea democrată pe cont propriu. Este ceea ce a spus şi în prima sa declaraţie pe care a făcut-o după anunţul lui Biden de a se retrage. „Sunt onorată să am sprijinul preşedintelui şi intenţia mea este să câştig această nominalizare”, a scris ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: