Guvernatorul Băncii Israelului: Economia Israelului îşi va reveni după impactul războiului, dar are nevoie de măsuri

Sursa: Facebook

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a declarat duminică că economia ţării este puternică şi îşi va reveni după impactul războiului, dar a cerut guvernului să abordeze problemele ridicate de Moody’s, după ce agenţia de evaluare financiară a retrogradat ratingul suveran al Israelului, transmite Reuters.

Pentru a spori încrederea pieţelor şi a companiilor de rating din Israel, este esenţial ca ”guvernul şi Knessetul să acţioneze pentru a aborda problemele economice ridicate în raport. Am ştiut să ne redresăm din vremuri dificile din trecut şi să revenim rapid la prosperitate, iar economia israeliană are puterea să se asigure că acesta va fi cazul şi de această dată”, a spus Yaron.

De la masacrul din 7 octombrie al grupului islamist palestinian Hamas asupra civililor din Israel, şeful băncii centrale a cerut guvernului să menţină disciplina fiscală şi să reducă cheltuielile pentru articole care nu au legătură cu represaliile Israelului împotriva grupului din Gaza.

În prima retrogradare a ratingului Israelului, Moody’s a redus vineri ratingul ţării de la A1 la A2, cu cinci trepte peste gradul recomandat pentru investiţii, şi a menţinut perspectivele de credit la negative, ceea ce înseamnă că este posibilă o nouă retrogradare.

Moody’s a citat riscuri politice şi fiscale materiale provocate de război, adăugând că ”deficitul bugetar al Israelului va fi semnificativ mai mare decât se aştepta înainte de conflict”.

Reducerea, dacă este prelungită sau dacă conduce la alte astfel de mişcări, ar creşte costurile de împrumut pentru Israel şi ar putea duce la reduceri bugetare şi majorări de taxe pentru a împiedica deficitul bugetar să scape de sub control.

Moody’s a menţionat că raportul datoriei Israelului faţă de PIB, pare probabil să ajungă la 67% până în 2025, faţă de 62,1% în 2023.

Cu toate acestea, acest raport a fost mult mai mare în trecut, în perioadele de criză economică din Israel, dar ”nu a existat niciodată nicio întârziere în rambursarea datoriilor guvernamentale”, a spus Yaron.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: