Skip to content
Economie

Guvernul a adoptat o OUG prin care 88 milioane de lei vor fi alocaţi pentru organizarea, la Bucureşti, a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

gov.ro

Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, la iniţiativa Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, alocarea sumei de 88 milioane de lei pentru a asigura finanţarea cheltuielilor aferente pregătirii, organizării şi desfăşurării Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor care va avea loc la Bucureşti în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022.

Această sumă este pusă la dispoziţie de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi reprezintă excedent din anii anteriori. Acordul dintre Guvernul României şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) privind găzduirea, organizarea şi finanţarea acestui eveniment a fost semnat la Geneva la 30 iunie 2021 şi ratificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2021, arată un comunicat de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Suntem onoraţi să găzduim, la Bucureşti, primul astfel de eveniment care are loc într-o ţară a Uniunii Europene şi am convingerea că toate instituţiile implicate în organizare vor înţelege importanţa acestui demers. În scurt timp, ordonanţa adoptată astăzi va fi completată printr-o hotărâre de Guvern prin care vom aloca sumele necesare către partenerii noştri cu atribuţii în desfăşurarea Conferinţei. Faptul că Bucureştiul a fost ales să reunească pentru 2000 de participanţi din 193 de ţări ale lumii şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale pentru a trasa direcţia transformării digitale în următorii 4 ani ne obligă să accelerăm, la rândul nostru, procesul de digitalizare a României, pentru care avem acum o alocare financiară substanţială prin PNRR, precum şi un angajament ferm asumat în faţa românilor, pentru că ei sunt beneficiarii eforturilor noastre în această direcţie”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

În cadrul evenimentului vor fi stabilite politicile generale ale ITU, se vor adopta planuri strategice şi financiare pentru perioada următoare, se vor dezbate soluţii pentru problemele cheie din sfera incluziunii digitale şi se va alege conducerea organizaţiei pentru următorii patru ani, mai indică sursa citată.

Organizarea Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT la Bucureşti oferă ţării noastre oportunitatea de a-şi consolida parteneriatele în domeniu, atât cu ţările Uniunii Europene, cât şi cu statele vecine externe spaţiului comunitar. Reuniunea de la Bucureşti este importantă, de asemenea, pentru promovarea sectorului IT&C din România, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este cea mai mare organizaţie din lume din domeniu şi cea mai veche dintre agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite. ITU alocă resursele globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor şi acţionează în vederea creşterii nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *