Skip to content
Economie

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru gestionarea celor peste 13 miliarde euro alocate României pentru investiţii în energie din Fondul pentru Modernizare

Site-ul Ministerului Energiei

Guvernul a adoptat, la propunerea ministerului Energiei, ordonanţa de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

„Investiţiile sunt cheia către independenţa şi securitatea energetică a României. Care se vor face şi cu banii alocaţi din Fondul pentru Modernizare. Astăzi am adoptat această Ordonanţă de Urgenţă importantă care va permite gestionarea acestor fonduri. Aşa cum am anunţat la începutul lunii aprilie Comitetul de Investiţii a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiţii la CEO, Transelectrica, dar şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică. Şi vom lansa şi alte call -uri pentru proiecte de investiţii. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituţii publice pentru a mări absorbţia acestor fonduri şi pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii prin AFIR va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă şi biogaz”, a afirmat Virgil Popescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziţia României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030, evaluare ce are la bază estimările privind preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Fondul pentru Modernizare sprijină investiţiile în modernizarea sistemelor energetice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv finanţarea proiectelor de investiţii la scară mică, în concordanţă cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima şi energia pentru 2030 şi cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris şi contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.

Finanţarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investiţiilor prioritare şi neprioritare  se poate realiza prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanţii, împrumuturi preferenţiale, rambursarea parţială a împrumuturilor bancare, plăţi suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme. Modalitatea efectivă de acordare a finanţării este indicată în documentaţia aferentă fiecărei proceduri de selecţie a propunerilor de investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *