Guvernul a aprobat soluţiile MT pentru rezolvarea revendicărilor solicitate de către transportatorii

Sursa foto: gov.ro

La propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, actele normative prin care au fost soluţionate revendicările cu rezolvare imediată ale transportatorilor, revendicări ce au fost ridicate de partenerii sociali în cadrul dialogului permanent pe care ministrul Sorin Grindeanu îl are cu reprezentanţii acestora. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a precizat că „aprobarea rapidă a acestor soluţii cu aplicabilitate imediată arată că Executivul este un partener onest de dialog, care doreşte să rezolve problemele semnalate de protestatari”. Totodată, este în derulare constituirea două grupuri de lucru care să modifice Ordonanţa Guvernului 49/2022 privind transportul alternativ şi pentru îmbunătăţirea cadrului normativ în vederea eliminării „pirateriei” în transporturi, iar aceste grupuri vor fi constituite şi îşi vor începe activitatea de luni, 22 ianuarie.

Astfel, având în vedere concluziile, din cadrul întâlnirilor din datele de 16 şi 17 ianuarie, agreate de părţile semnatare referitoare la reintroducerea toleranţelor la mase şi dimensiuni pentru depăşirile peste limitele maxime admise, această solicitare a partenerilor sociali a fost soluţionată prin adoptarea Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, act normativ promovat de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, mai arată comunicatul de presă al MT.

Tot joi au fost adoptate de către Guvern actele normative, promovate de către MTI, prin care s-au soluţionat şi celelalte cereri ale partenerilor sociali, respectiv:

  1. Eliminarea diferenţierii între transportul rutier naţional şi transportul rutier internaţional în privinţa acordării despăgubirilor conform Convenţiei CMR, prevedere stabilită prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.
  2. Posibilitatea reducerii tarifelor Autorizaţiilor Speciale de Transport (AST) prin asigurarea competenţei Adunării Generale a Acţionarilor a CNAIR S.A. privind aprobarea tarifelor pentru prestaţiile specifice, altele decât tariful de utilizare a reţelei de drumuri. Acest aspect a fost reglementat prin Hotărârea pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere- S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România”.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: