Skip to content
Economie Politică Societate

Guvernul a dat undă verde pentru privatizarea Loteriei Române

Guvernul a abrogat miercuri prin OUG prevederea care interzice privatizarea Companiei Naționale Loteria Română. Măsura a fost luată pentru a putea transfera compania Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), anunţă profit.ro.

Pentru a se crea posibilitatea ca, la momentul înființării unor fonduri suverane, la capitalul social al acestora să poată fi aportate acțiunile deținute de statul roman la CN Loteria Română SA, este necesară o intervenție legislativă la nivel primar. Ținând cont de faptul că nu se mai justifică reglementarea la nivel de lege a participației statului la această societate (întrucât calitatea de acționar este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzătoare din OUG nr. 159/1999 privind înființarea Companiei Naționale „Loteria Română” – SA, precum și a actului constitutiv al societății, prevăzut în anexa actului normativ, în scop de asanare legislativă, întrucât  de-a lungul timpului, printr-o serie de hotărâri ale adunărilor generale a acționarilor companiei, s-au aprobat noi statute, conform dispozițiilor legale în vigoare, forma sa actuală  diferind de cea din anexa actului normativ„, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

În 2005, Guvernul Tăriceanu a vrut să modifice legea prin OUG și să permită ca 32% din acțiunile Loteriei să fie deținute de alți acționari decât statul, scopul fiind transferul a 20% din capitalul companiei către Fondul Proprietatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *