Skip to content
Politică

GUVERNUL a decis. Bani mai mulți pentru miniștrii lui Grindeanu

Guvernul condus de Sorin Grindeanu, nouă ”mișcare” pentru miniștrii săi.

Astfel, potrivit Românialibera.ro, Guvernul a crescut sumele alocate pentru cazarea miniştrilor care nu sunt din Bucureşti, asta după ce, în ultimii patru ani, plafoanele de cheltuieli s-au triplat.

Miniştrii care nu deţin locuințe în Bucureşti vor beneficia, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei (aproximativ 1.000 euro/lună) pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul RA-APPS, a decis Guvernul Grindeanu. Este o majorarea consistentă față de nivelul plafonului din 2016, care era de 48.000 de lei.

Secretarii de stat care nu dețin imobile în Bucureşti, beneficiază, pe o perioadă de trei luni de la data numirii în funcţie, în limita unui plafon maxim de 9.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor RA-APPS. Plafonul anterior pentru secretarii de stat era de 7.500 lei.

Printre membrii Guvernului care ar putea beneficia de această măsură se numără Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Potrivit declarației de avere, aceasta nu deține locuință în Capitală, având o casă în Constanța, în timp ce soțul său, Akram, deține trei imobile în Siria. De altfel, potrivit informațiilor din presă, în ianuarie 2016 Shhaideh încă nu părăsise locuința de la RA-APPS, deși pierduse postul de ministru al Dezvoltării încă din noiembrie 2015, odată cu demisia Guvernului Ponta.

De același regim ar putea beneficia și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care deține o locuință în Videle, județul Teleorman. În aceeași situație se află și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, care este proprietarul unui apartament în Satu Mare. De prevederile acestei hotărâri de guvern ar putea să beneficieze și miniştrii Florian Bodog (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Toma Petcu (Energie), Marius Dunca (Tineret și Sport), Mircea Dobre (Turism) sau Graţiela Gavrilescu (Relația cu Parlamentul).

 

Guvernul Grindeanu se explică

„Vă reamintesc că tot ceea ce înseamnă chirii, cheltuieli de întreţinere a locu-inţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigură de instituţiile publice în care demnitarul respectiv activează. Se face o actualizare anuală a acestor plafoane“, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu. Ea a susținut că, anul trecut, dintr-un număr de 118 demnitari, s-a constatat că aproximativ 40% au fost nevoiţi să-şi suplimenteze din fonduri proprii aceste cheltuieli.

Alina Petrescu a explicat motivele pentru care sunt realizate aceste actualizări.„De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2016, plata impozitelor şi taxelor aferente clădirilor şi terenurilor revine în totalitate societăţii (RA-APPS – n.r.) la data la care au fost stabilite tarifele aplicate. În prezent, nu fuseseră incluse aceste taxe. După aceea, este vorba de o reevaluare a clădirilor care a dus şi ea la o creştere a cheltuielilor. (…)

În 2016, faţă de 2014, cheltuielile pentru administrarea clădirilor au crescut“, a precizat ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *