Skip to content
Societate

Guvernul a decis când se vor plăti despăgubirile pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă

Twitter

UPDATE Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind acordarea de despăgubiri fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Programul are un buget de 850 de milioane de lei, pentru aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de 1,16 milioane de hectare.

Plata despăgubirilor pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă ar urma să înceapă la jumătatea lunii septembrie, afirmă reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Premierul Ludovic Orban a vorbit, la începutul şedinţei de Guvern de luni, despre ordonanţa de urgenţă privind despăgubirile pentru fermierii afectaţi de secetă.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a cerut introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019 şi care au fost afectate de seceta pedologică, sub rezerva obţinerii avizelor.

Potrivit News.ro, acesta a explicat că, după ce OUG va fi publicată în Monitorul Oficial, fermierii vor avea zece zile calendaristice pentru a se înscrie la APIA, după care va exista un termen de control administrativ pe 5 la sută din cereri.

Reprezentantul Minsterului Agriculturii a estimat că la jumătatea lunii septembrie ar putea începe plăţile. „Scurtaţi cât mai mult procedurile şi nu aşteptaţi evaluarea, faceţi rapid verificările prin sondaj, că nu e mare lucru, astea le transmiteţi verificările spre serviciile deconcentrate„, a cerut Ludovic Orban.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *