Skip to content
Sănătate

Guvernul a decis cum vor fi plătite cadrele medicale implicate în campania de vaccinare

Inquam Photos/George Calin

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care stabileşte cum vor fi renumerate cadrele medicale care vor participa la procesul de vaccinare. Astfel fiind o muncă suplimentară, în afara programului normal de lucru medicii vor fi renumeraţi cu 90 lei pe oră, cu 45 lei pe oră asistenţii medicali şi cu 20 lei pe oră registratorii.

Toate sumele sunt unele brute. Medicii de familie vor fi plătiţi cu 30 lei pentru fiecare pacient, dacă vor face programarea, informarea şi monitorizarea pacienţilor după vaccinare. „Când se trece de 50% de lista persoanelor eligibile la vaccinare, noi considerăm că e efort mare al medicului de familie şi atunci plata se face cu 50 lei pe pacient, respectiv 60% din lista persoanelor eligibile vorbim de 60 de lei”, a mai spus ministrul.

În OUG stabilim felul în care vor fi renumeraţi cei care vor vaccina populaţia României în următoarele luni. Cei care muncesc în afara programului de lucru vor fi renumeraţi cu 90 lei pe oră dacă e vorba de medici, 45 de lei pe oră dacă e vorba de asistenţi medicali şi 20 de lei pe oră dacă e vorba de registratori. Vorbim de sume brute.

Dincolo de asta şi înainte să trec mai departe aş vrea să spun cât de mare nevoie o să avem în următoarea perioadă de toţi aceşti oameni pentru a vaccina populaţia. Mai departe am stabilit o formă de renumerare a celor mai importanţi vectori de comunicare şi convingere în perioada următoare şi anume medicii de familie. Ne bazăm pe ei ca să informeze oamenii”, a afirmat Vlad Voiculescu, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

El a explicat şi felul în care vor fi remuneraţi medicii de familie care se implică în campania de vaccinare. „Medicii de familie sunt esenţiali în această periodă şi sunt esenţiali întotdeauna şi sistemul de sănătate trebuie să le acorde importanţa pe care o au peste tot în lume. În perioada următoare ne bazăm pe medicii de familie şi îi programeze pe pacienţii care vin să se vaccineze şi să stea la dispoziţie oamenilor după vaccinare.

Medicii de familie vor fi renumeraţi pentru această muncă suplimentară, e vorba de o plată suplimentară pentru o muncă suplimentară. Vorbim de programare, informare şi monitorizarea pacienţilor. Această plată despre care vorbesc va fi de 30 lei pentru fiecare pacient, pentru acest serviciu, acolo unde medicul de familie îl programează pe pacient şi acolo unde pacientul merge şi se vaccinează şi lucrurile merg în regulă.

Când se trece de 50% de lista persoanelor eligibile la vaccinare, noi considerăm că e efort mare al medicului de familie şi atunci plata se face cu 50 lei pe pacient, respectiv 60% din lista persoanelor eligibile vorbim de 60 de lei. Aceste două puncte au aplicabilitate practică şi de mâine ne bazăm pe oamenii care vor veni alături de cei care vor veni alături de cei din centrul de vaccinare”, a precizat Voiculescu.

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii stabileşte „unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 care desfăşoară activitate în centrele de vaccinare organizate în conformitate cu prevederile Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID 19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”, potrivit actului normativ.

Forma postată pe site-ul Guvernului, înaintea să fie adoptată această OUG prevedea că:

(1) Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar şi registrator, cu excepţia personalului delegat sau detaşat, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se finanţează în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legea bugetului de stat pe anul 2021, respectiv:

a) în bugetele locale;

b) prin transferuri de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

(2) Cheltuielile curente şi de capital în vederea operaţionalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ”Sănătate”.

(3) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital în vederea operaţionalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanţare încheiate între direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu autorităţile administraţiei publice locale beneficiare de astfel de tranferuri. Modelul de contract se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(4) Finanţarea şi decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă se pot realiza şi prin alte surse legal constituite”, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *