Guvernul a împrumutat 1,2 miliarde de lei pe 15 ani. Erste: Bugetul este sub presiune

Bani
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni în piața internă de 1,22 miliarde de lei, de peste două ori suma anunțată, pe fondul unei cereri ridicate din partea băncilor.

Este seria de obligațiuni cu cea mai lungă scadență din piața românească, în februarie 2038, și în ultima vreme este căutată de investitori. Față de un prospect de 500 de milioane de lei, băncile au depus oferte de aproape 1,8 miliarde de lei.

Randamentul mediu a fost de 6,64%, în scădere atât față de o emisiune de luna trecută la aceeași scadență la 7,04%, cât și față de emisiunea pe 10 ani de la începutul săptămânii curente, când Finanțele au luat 584 de milioane de lei cu 6,87%.

Sursă foto: Profit.ro
Sursă foto: Profit.ro

În piața secundară, randamentul mediu la titlurile pe 10 ani a scăzut cu circa 10 puncte de bază în această săptămână la 6,5% și cu circa 20 de puncte de bază față de luna trecută, mișcare similară celei regionale.

Sursă foto: Profit.ro
Sursă foto: Profit.ro

România se bate cu Ungaria pentru prima poziție în topul celor mai mari dobânzi plătite în regiunea Europei Centrale și de Est. Pe de altă parte, știrile recente privind situația precară a finanțelor publice nu au avut efecte vizibile asupra pieței titlurilor de stat.

Sursă foto: Profit.ro
Sursă foto: Profit.ro

La finele lunii mai, deficitul bugetar a ajuns la 2,3% din PIB, față de 1,5% în aceeași perioadă din 2022, în condițiile în care în acest an deficitul ar trebui să scadă la 4,4%, de la 6,2% anul trecut.

„Bugetul de stat este presat de sprijinul mai scăzut din partea ratei ridicate a inflației pe partea de venituri, de creșterea economică mai lentă, de extinderea schemelor de sprijin guvernamental în 2023 și de plățile mai mari de dobânzilor”, arată un raport al Erste.

Ministerul Finanțelor discută mai multe variante de creștere a taxelor și a altor biruri pentru a reduce deficitul bugetar în acest an.

Guvernul s-a grăbit să acopere necesarul de finanțare de 164 de miliarde de lei sau circa 10,5% din PIB din acest an și a ajuns la două-treimi până la jumătatea anului. A beneficiat de intrări mari de bani de la investitorii străini, care și-au majorat deținerile de titluri în lei cu 9,3 puncte procentuale la 25,2%.

Erste anticipează că inflația se va reduce la 7,5% la finele anului, de la nivelul curent de 10,3%, estimare peste cea a BNR de 7,1%. Dobânda cheie ar urma să scadă abia din trimestrul al treilea din 2024.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: