Skip to content
Economie

Guvernul a început plăţile către furnizorii de gaze şi energie electrică în conformitate cu mecanismul de compensare

energyharbor.com

Oficialii Guvernului anunţă că Ministerul Energiei şi cel al Muncii au început să facă plăţi către companile furnizoare de gaz natural şi electricitate, în conformitate cu mecanismul de compensare stabilit.

Beneficiarii mecanismului de plafonare şi compensare a facturilor pentru aceste utilităţi – IMM-uri, alte tipuri de întreprinderi mici şi alte instituţii – pot solicita în continuare recalcularea facturilor emise pentru energie electrică şi gaze naturale începând cu luna noiembrie a anului trecut. În şedinţa de marţi a coaliţiei, va fi analizat un pachet de măsuri care să protejeze în continuare toate categoriile de consumatori şi după 1 aprilie, dată la care expiră măsurile aflate în vigoare.

Guvernul anunţă consumatorii de energie şi gaze naturale că, pentru măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare şi compensare a facturilor din categoriile menţionate de Lege 259/2021, art 1, alin. C), d), e) şi f) pot solicita în continuare recalcularea facturilor emise pentru energie electrică şi gaze naturale începând cu luna noiembrie a anului trecut.

Categoriile care pot face aceste demersuri sunt microîntreprinderi, persoane fiice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, spitale publice sau private, unităţi didactice publice sau private, creşte, ONG-uri, unităţi de cult, furnizori publici şi privaţi de servicii sociale, instituţii de cultură unităţi şi instituţii de învăţământ.

„Deja Guvernul României a demarat plăţile către furnizorii de gaze şi energie electrică în conformitate cu mecanismul de compensare stabilit de cadrul legal. Aceste plăţi vor continua pe toată durata de implementare a măsurilor de protejare a populaţiei şi a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, luni seară, la finalul întâlnirii pe care premierul Nicolae Cucă a avut-o cu miniştrii Energiei, Finanţelor, Muncii, Economiei, Antreprenoriatului, Mediului şi cu alţi reprezentanţi ai Guvernului.

Astfel, Ministerul Energiei a făcut plăţi în cuantum de peste cinci milioane de lei furnizorilor de gaz şi energie pentru IMM-uri, iar Ministerul Muncii a început, luni, decontările pentru companiile care furnizează gaz şi electricitate consumatorilor casnici, fiind dispuse plăţi în valoare de 3,5 milioane lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că în şedinţa de coaliţie de marţi va fi prezentat şi analizat un pachet de măsuri care să protejeze în continuare toate categoriile de consumatori şi după 1 aprilie dată la care expiră măsurile aflate în prezent în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *