PSnews

Ultima Oră

Guvernul a intrat în colții CCIR. Abrambureala fiscală riscă să arunce în aer economia

fireduplive.com

Guvernul condus de către Mihai Tudose a intrat în colții Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), care avertizează că abrambureala fiscală riscă să arunce în aer economia României.

Ideea a fost exprimată într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro, unde CCIR atrage atenția că modificările legislative cu impact asupra mediului de afaceri trebuie făcute numai după consultarea prealabilă a reprezentanților acestuia.

În acest context, CCIR „își exprimă preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunțate recent în noul Program de Guvernare 2017-2020”.

Concret, instituția condusă de către Mihai Daraban este nemulțumită de faptul că nu a existat o consultare reală a companiilor din România sau un studiu de impact corespunzător.

Și mai precis, Camera de Comerț și Industrie a României se declară împotriva mutării impozitării de pe profit pe cira de afaceri, dând de înțeles că o asemenea măsură ar pune cizma pe mediul de afaceri autohton, ceea ce va agrava situația – și așa pesimistă – a investițiilor.

Redăm mai jos comunicatul CCIR:

Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunității de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absența unei consultări reale a companiilor din România și, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător. 

Considerăm că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, și-a dovedit utilitatea atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, fiind o soluție fiscală pro-business, care susține consolidarea culturii antreprenoriale și dezvoltarea afacerilor, promovată inclusiv prin Programul de Guvernare 2017-2020. 

Modificarea netransparentă a fiscalității va conduce la un sistem instabil și impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinație investițională. 

În contextul în care investițiile au scăzut îngrijorător, CCIR consideră esențială asigurarea unui cadru normativ stabil, care să stimuleze atragerea de investitori în economia națională. Investițiile pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea rezultatelor în domenii precum digitalizarea, inovarea sau cel al energiei, sectoare fundamentale pentru competitivitatea României pe plan global. 

Susținem necesitatea adoptării actelor normative prin respectarea legislației comunitare, aplicabilă conform obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al UE.

Absența consultării tuturor actorilor implicați este unanim recunoscută ca fiind contra-productivă și generatoare de neîncredere între mediul public și cel privat. Alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, CCIR își manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislației fiscale”.

Găsiți AICI sinteza acelor măsuri din programul de guvernare ce au impact asupra mediului de afaceri, așa cum a fost ea elaborată de CCIR.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi