Skip to content
Politică

Guvernul a semnat contractul pentru sistemul electronic al actelor de stare civilă. Câți bani dă UE

universuljuridic.ro

Guvernul României a semnat contractul pentru un sistem electronic cu acte de stare civilă. Vedeți mai jos câți bani dă Uniunea Europeană pentru acest proiect.

Rovana Plumb și Carmen Dan (ministrul Fondurilor Europene, respectiv cel al Internelor) au susținut luni seară o conferință comună de presă la Palatul Victoria, în care au anunțat că au semnat contractul pentru un sistem integrat de procesare în sistem informatic a tuturor actelor de stare civilă pentru cetățeni.

Este vorba despre 50 de milioane de acte de stare civilă (certificate de naștere, de căsătorie, de divorț sau de deces), care vor fi procesate printr-un sistem informatic integrat, a precizat Rovana Plumb, adăugând că valoarea contractului de finanțare din fonduri UE este de 185 de milioane de lei, iar implementarea lui va dura 3 ani (36 de luni).

Odată sistemul dat în funcțiune, românii vor putea accesa online datele referitoare la procedurile privind actele de stare civilă, vor putea descărca și încărca pe Internet formularele în format editabil. Totodată, cetățenii vor putea plăti online taxele aferente eliberării acestor documente și se vor putea programa tot pe Internet pentru aceste operațiuni.

Sistemul va beneficia de un helpdesk (suport tehnic) și va asigura transferulude extrase de stare civilă în format electronic (semnate cu semnătură calificată) între structuri administrative centrale și locale, a explicat Plumb.

Ea a adăugat că vor fi digitizate documente de stare civilă emise în ultimii 100 de ani (aproximativ 75 de milioane de astfel de acte).

La rândul ei, Carmen Dan a subliniat că sistemul va reduce birocrația, va elimina drumurile oamenilor până la ghișee, va elimina teancurile de documente cu care în acest moment trebuie să mergem la starea civilă, va elimina problemele din cazul pierderii actelor (care se vor afla deja în baza de date, în format digital) și în general va reduce birocrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *