Foamea de bani a Guvernului se simte nu doar în inflația care scade firav sau în dobânzile încă ridicate ci și în banii de pensie a celor peste 8,2 milioane de participanți care contribuie obligatoriu, cu 4,75% din salariu, la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II).
Cele șapte fonduri de pensii administrate privat au obținut, anul trecut, un randament de doar 5,7%, modest nu doar în comparație cu 2023 (cel mai bun din istorie) ci și comparativ cu evoluțiile piețelor în care plasează banii. Practic, acest rezultat a depășit doar cu puțin inflația, ceea ce înseamnă că câștigul real este aproape nul.
Principala cauză a acestei evoluții dezamăgitoare este foamea de bani a Guvernului, mai precis nevoia statutului de a se împrumuta pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș, care s-a apropiat de 9% din PIB la final de 2024. Concret, pentru că 60% din activele gestionate de fondurile private de pensii(în fapt banii virați de aproape toți angajații din România) merg în titluri ale statului român, randamentele generale obținute de administratori au fost departe de creșterea medie a acțiunilor cotate la BVB (a doua formă de plasament ca pondere) sau de dobânzile oferite în prezent de stat penrru împrumuturile pe care le face.
Vezi AICI cu cât ți s-au înmulțit banii de pensie în funcție de fondul unde cotizezi
Mecanismul este simplu. Statul a ajuns să se împrumute din a doua parte a anului trecut la dobânzi mult mai mari față de 2023, adică a oferit randamente care se apropie de 8%, context în care cotațiile tilurilor mai vechi au scăzut substanțial, pentru că investitorii se îndreaptă întotdeauna către randamentele mai mari, vânzând deținerile cu dobânzi inferioare.
Cum portofoliile fondurilor de Pilon II sunt formate din titluri de stat cumpărate în diverse perioade, randamentul obținut din acestea a fost de doar 3 puncte procentuale din randamentul de 5,7%. Altfel, cele doar 23% din active plasate în acțiuni listate la BVB au generat 2 puncte procentuale. Despre evoluția foarte slabă a cotațiilor titlurilor vorbește și Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR). „Pe parcursul lui 2024, evoluțiile politico-economice au indus o volatilitate ridicată la nivelul tuturor instrumentelor financiare în care investesc fondurile de pensii private, afectând randamentul investițional al acestora. Valoarea titlurilor de stat ale României (în care Pilonul 2 investește circa două treimi din active) s-a apreciat în 2024 cu doar 2% (conform indicelui I29114RO calculat de Bloomberg).”, arată sursa citată.
Teoretic, titlurile de stat reprezintă cel mai sigur plasament, iar fondurile de pensii sunt obligate să își plaseze majoritatea activelor în împrumuturi date Guvernului. Practic, dacă deficitul nu scade, urmează o perioadă foarte proastă pentru fonduri
Trebuie precizat că fondurile de pensii nu investesc 60% din active în titluri ale statului român pentru că așa își doresc neapărat, ci pentru că sunt obligate să o facă, în condițiile în care ponderile celorlalte forme de plasament (în principal acțiuni și obligațiuni corporative) sunt limitate prin norme. Totuși, chiar și dacă nu ar fi existat aceste limite, titlurile de stat ar fi fi avut oricum ponderea cea mai mare (deși cel mai probabil nu atât de mare), pentru simplul motiv că obligațiunile suverane sunt considerate cea mai sigură formă de plasament.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News