Skip to content
Republica Moldova

Guvernul a votat: R.Moldova are ambasadori noi în SUA, Belgia, Grecia și Austria

deschide.md

Guvernul a votat numirea a patru ambasadori noi. Este vorba despre șefii misiunilor diplomatice în Statele Unite ale Americii, Belgia, Grecia și Austria, potrivit deschide.md.

La funcția de ambasador al R.Moldova la Washington a fost numit Viorel Ursu. Acesta are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – ”Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra. În perioada 2003-2014, a ocupat funcția de analist superior în cadrul Institutului de Politici Europene pentru o Societate Deschisă, din Belgia. Are o experiență de peste zece ani în management instituțional și în administrarea programelor internaționale de finanțare și asistență tehnică.

În calitate de ambasador la Bruxelles a fost numit Viorel Cibotaru. În prezent, el este directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost Ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană. Viorel Cibotaru este specializat în jurnalism, securitatea naţională şi internaţională, relaţiile externe și diplomația, politici publice.

Andrei Popov a fost numit în calitate de ambasador în Grecia. Popov deține gradul diplomatic de ambasador, din 2014 și în prezent ocupă funcția de director al Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al țării noastre pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena. Diplomatul a fost deputat în Parlament, viceministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. De asemenea, a activat în calitate de președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice și director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Tot astăzi, Executivul a votat candidatura Mihaelei Mocanu în calitate de ambasador în Austria. Din octombrie 2019 până în prezent Mihaela Mocanu exercită funcția de Șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în calitate de Secretar I și consilier al Ambasadei Republici Moldova în Republica Federală Germania, dar și în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *