Skip to content
Politică Sănătate

Guvernul abandonează bolnavii de cancer! Medicamente nu mai sunt, Ministerul Sănătății ignoră

Adevarul

Criza citostaticelor în România se accentuează, iar reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România spun că Ministerul Sanatii nici măcar nu le mai răspunde solicitărilor, alegând să arunce vina pe producători.

„Fac acest citostatic de un an şi jumătate. Din luna aceasta, din ianuarie, după data de 15 nu-l mai pot găsi. Este vorba despre un medicament care vine din Marea Britanie. Nu ştim la cine să apelăm, am încercat prin toate farmaciile.

Farmacia care mi-l aducea da din umeri ca e posibil să-l am sau să nu-l mai am niciodat. Am rămas pur şi simplu de două săptămâni fără. Am o rezervă promisiune că îl voi primi de marţi, săptămâna viitoare. Dacă eu nu am să primesc medicamentul săptămâna aceasta, va fi prea târziu”, a declarat o pacientă, citată de ziare.com.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, spune că această criză există de ani de zile în ţara noastră, dar că în ultima vreme s-a accentuat.

„Această criză e continuă, de ani de zile, ea accentuându-se în acest moment, cu dispariţia multor medicamente vitale, care fac diferenţa între viaţă şi moarte. Asigurarea continuităţii acestor tratamente pe piaţa e obligaţia Ministerului Sănătăţii, care nici măcar nu are bunul simţ să răspundă la solicitările noastre, ale pacienţilor, dând vina pe producători”, a spus Irimia.

Mai mult, el a precizat că mai multe medicamente lipsesc constant.

„Cine se poate aproviziona din ţările vecine o face. Cine poate să se aprovizioneze din UE, unde mai au rude, cunoştinţe, o fac, iar cei mai mulţi, care nu au nici posibilităţi materiale, nici nu au aceste cunoştinţe mor cu zile”, a adăugat Irimia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *