Guvernul se reunește vineri, de la ora 17:00, pentru a adopta proiectul de OUG inițiat de Ministerul Afacerilor Interne privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie.
Astfel, în proiectul pus în dezbatere publică pe 29 februarie este specificat faptul că „alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024″.
Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie începe la data de 12 martie și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.
Deși alegerile sunt în aceeași zi, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.
În secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (4 1 ) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.
Votarea începe pe 9 iunie la ora 07,00 și se încheie la ora 22,00. Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23,59.
Referitor la încetarea de drept a mandatului primarului și șefului de Consiliu Județean, proiectul prevede că „nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News