Skip to content
Economie Politică

Guvernul amână majorarea accizelor pentru ţigarete până în ianuarie 2020

Autoritățile amână pentru ianuarie 2020 majorarea accizelor la țigarete prevăzută inițial pentru luna septembrie a acestui an, reiese dintr-un proiect de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor.

Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete„, se precizează în nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.

În urmă cu numai o săptămână, în data de 6 august, Ministerul Finanțelor publica un proiect de ordonanță de urgență care prevedea această majorarea a accizelor la țigarete de la 1 septembrie 2019, scrie profit.ro.

La momentul respectiv, dar și în actualul proiect, autoritățile au justificat creșterea accizelor la țigarete prin faptul că trebuie evitată declanșarea infringementului împotriva României pe motiv că în țară acciza globală pe țigarete nu reprezintă cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, așa cum prevede Directiva 2011/64/UE.

Săptămâna trecută, intenția de majorare a accizelor la țigarete din septembrie a generat nemulțumire în rândul anumitor producători din sector. JTI arăta, în context, că intenția Guvernului de a devansa mărirea accizei cu șapte luni, începând cu septembrie, aruncă în aer predictibilitatea fiscală și planurile de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *