Guvernul american, din nou sub amenințarea intrării în incapacitate de plată. Ce înseamnă și cine va fi afectat

Sursa foto: X

Cei mai importanți lideri democrați și republicani din Congresul american au ajuns la un acord pentru finanțarea guvernului până la sfârșitul anului fiscal curent, dar dacă nu reușesc să își determine colegii să adopte textul până la 19 ianuarie, unele părți ale guvernului federal, blocate de lipsa finanțării, vor începe să-și închidă ușile, relatează Reuters.

Liderii democrați și republicani din Congresul american au convenit duminică asupra unor cheltuieli de 1.590 de miliarde de dolari, lansând cursa din Congresul profund divizat pentru a adopta proiectele de lege care ar urma să aloce banii înainte ca guvernul să înceapă să intre în incapacitate de plată în această lună, scrie News.ro.

De la începutul anului trecut, comisiile de alocare a creditelor din Camera Reprezentanților și Senat nu au reușit să ajungă la un acord asupra celor 12 proiecte de lege anuale necesare pentru a finanța guvernul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, din cauza dezacordurilor privind suma totală de bani care urmează să fie cheltuită.

Legislatorii s-au întors luni din vacanța de sărbători, iar aceste comisii vor lansa negocieri intense cu privire la sumele pe care diverse agenții, de la departamentele de Agricultură și Transporturi la Securitate Internă și Sănătate și Servicii Umane, le vor putea cheltui în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie.

Au existat deja unele dezacorduri între cele două partide cu privire la ceea ce au convenit. Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că suma totală convenită include 886 de miliarde de dolari pentru apărare și 704 miliarde de dolari pentru alte cheltuieli. Dar liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, într-o declarație separată, a spus că suma cheltuielilor non-defensive va fi de 772,7 miliarde de dolari. Reuters prezintă un ghid despre principalele evoluții care s-ar întâmpla în situația în care Congresul nu ajunge la un acord până la 19 ianuarie.

De la începutul anului fiscal, la 1 octombrie, Congresul a prelungit temporar finanțarea guvernului pentru a câștiga mai mult timp pentru negocieri, dar aceste fonduri se vor epuiza în curând. Finanțarea urmează să se termine pe 19 ianuarie pentru unele agenții federale, inclusiv pentru Departamentul de Transporturi, în timp ce altele, precum Departamentul Apărării, se confruntă cu un termen-limită stabilit pentru 2 februarie.

Dacă Congresul nu aprobă o nouă legislație privind cheltuielile bugetare până atunci, multe servicii guvernamentale se vor închide, iar sute de mii de angajați federali vor primi ordin să stea acasă. Alți angajați care furnizează servicii considerate „esențiale”, cum ar fi plata prestațiilor sociale și protecția frontierelor, ar urma să continue să lucreze fără plată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: