Skip to content
Sănătate Societate

Guvernul anunţă patru programe de screening pentru cancer şi hepatită, în valoare de 103 milioane de euro

4 programe de screening – pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin şi de colon şi hepatită – au fost anunţate miercuri şi urmează să funcţioneze începând din cel de-al doilea trimestru al anului viitor.

Cele 4 programe vor fi finanţate din bani europeni – în total, 103 milioane de euro, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan, informează adevarul.ro.

Astăzi este o zi în care 103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansaţi pentru a fi folosiţi într-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale ţării. Astăzi lansăm programul de prevenţie privind trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon, cât şi pentru hepatitele B şi C. Acestea sunt programe de prevenţie„, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Guvernului.

Programul de screening presupune descoperirea precoce a bolii şi evidenţierea sa într-un stadiu incipient, înainte de începerea vreunui tratament. Screeningul ajută ca eficacitatea şi eficienţa intervenţiilor să fie mai mare şi totodată, tratamentele efectuate în stadiile precoce ale bolii să fie mai ieftine şi mai eficace, arată specialiştii.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că cele 4 programe de screening sunt doar „piese dintr-un puzzle mai mare” – un masterplan împotriva cancerului.

După cum aţi văzut cu toţii, săptămâna trecută, s-a publicat raportul Comisiei Europene care arată situaţia dezastruoasă în care se găseşte sistemul sanitar din România, iar pentru cancer, o boală pe care ne focusăm eforturile, am găsit o soluţie prin acest master-plan. Practic, avem aceste programe de screening care sunt programe finanţate prin bani europeni, pe care le vom încadra şi le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătăţii, cât şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate„, a afirmat Victor Costache.

Ministrul Sănătăţii admite că, în acest moment, cea mai mare parte dintre cazurile de cancer din România sunt depistate în stadiile 3 şi 4, care sunt foarte grave, iar accentul ar trebui pus pe diagnosticarea cancerului în stadiile 1 şi 2, când are şanse să fie tratat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *