Guvernul AUR. Mircia Chelaru, propunerea pentru Ministerul Apărării, fascinație pentru extrema dreaptă și conspirații

Mircia Chelaru
Mircia Chelaru / sursa: captură foto

AUR a surprinsă încă o dată pe toată lumea după ce, de curând, liderul formațiunii, George Simion, a anunțat cine ar face parte dintr-un ipotetic guvern AUR. Guvernul din umbră al AUR are o mulțime de nume controversate. Un astfel de nume este cel al fostului general, Mircia Chelaru pe care AUR îl propune la conducerea ministerului Apărării.

Cine e Mircia Chelaru: conspirații și o fascinație pentru extrema dreaptă

Fostul general Mircia Chelaru este un traseist de carieră, perindându-se în ultimii 20 de ani prin mai multe partide politice. Acesta a fost membru al Partidului Unității Naționale (PUNR) între 2002 și 2006. Ulterior s-a înscris în PC (Partidul Conservator), unde a activat până în anul 2007. Mai apoi a ajuns în Partidul Neamului Românesc al lui Ninel Peia și în final s-a alăturat AUR.

Viziunile politice ale lui Mircia Chelaru sunt cel puțin problematice, dacă nu de-a dreptul periculoase. Acesta este un admirator al mareșalului Ion Antonescu, cel care a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea Germaniei lui Hitler. Mircia Chelaru a cerut la un moment dat Consiliului Local din Iași instalarea unui bust al lui Ion Antonescu pe unul din cele mai vizitate bulevarde ale orașului.

Chelaru a servit în funcția de șef al Marelui Stat Major mai puțin de un an (între februarie și octombrie 2000). În calitate de șef al Marelui Stat Major, Chelaru a făcut o serie de afirmații paranoice, care au dus în final și la plecarea sa din funcție. De pildă, acesta a susținut că există o ipotetică amenințare internă la adresa securității naționale, urmărind desprinderea Dobrogei de România și care ar necesita o ripostă militară. Tot Chelaru se opunea restructurării armatei României, în contextul în care la acel moment țara noastră urmărea intrarea în NATO.

Înainte de trecerea sa în rezervă, Chelaru a mai fost implicat într-un scandal, după ce a participat la dezvelirea unui bust al lui Ion Antonescu în curtea unei biserici din București, eveniment la care participase și Corneliu Vadim Tudor, dar și mai mulți simpatizanți legionari. Chelaru încălca în felul acesta și principiul neimplicării politice a armatei.

În 2012, Chelaru deschide larg ușa teoriilor conspiraționiste și a falsificării istoriei. Într-un documentar din acel an, el vorbește despre studiul „zamolxianismului” și susține că mulți europeni se trag din daci.

În 2016 Chelaru este condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Bucureşt în dosarul „Case pentru generali”. Dosarul viza modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu un fost ministru şi alţi zece generali şi colonei. În ciuda acestor probleme, Chelaru revine în politică. Intrarea în AUR îl propulsează din nou pe Chelaru în politica românească, acesta ajungând după alegerile din 2020, deputat.

Averea

Potrivit declarației sale de avere, Chelaru nu are case sau apartamente pe numele său. Acesta deține un Audi A6 din 2004. În mod curios, Chelaru spune că s-a împrumutat de la bugetul statului în 2015 cu suma de 851.386 de lei, adică aproape 200.000 de euro. La venituri, Chelaru și-a trecut doar indemnizația de deputat, de aproape 11.000 de lei lunar.

Simpatiile nedisimulate ale lui Chelaru față de extrema dreaptă sunt o problemă atât pentru AUR, partid care încearcă să demonstreze electoratului că nu are legătură cu legionarismul, dar și pentru viitorul României, în contextul în care un astfel de personaj ar ocupa una dintre cele mai importante funcții în stat. De asemenea, trecutul penal al acestuia reprezintă un mare minus pentru o persoană care e propusă la funcția de ministru al Apărării. Toate acestea, coroborate, arată că pentru AUR nu ține cont de trecutul problematic al personajelor pe care le propune pentru ocuparea unor funcții cheie în stat.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: