Skip to content
Politică

Guvernul Cioloș, incursiune într-un an de mandat. O scurtă retrospectivă

wall-street.ro
" "

Astăzi se împlineşte exact un an de când Dacian Cioloş a intrat la guvernare. Un an în care s-au schimbat miniştri şi legi, un an în care au fost duse la bun sfârşit proiecte din diferite domenii de activitate şi un an despre care istoricii vor avea, cu siguranţă, ce povesti. Acelaşi an mai poate fi caracterizat de controverse şi de evenimente ce au scandalizat opinia publică.

Şi nici nu ar avea cum fie altfel, mai ales Dacian Cioloş a intrat la guvernare într-o perioadă tulbure, caracterizată de condiţiile vitrege rezultate de pe urma tragediei Colectiv. Mai exact, la scurt timp după ce Victor Ponta, premier la acea vreme, a demisionat din fruntea Guvernului, obligat fiind de vocea străzii pe de o parte şi, pe de altă parte, influenţat de informaţiile pe care Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier şi ministru de Interne, i le comunica cu privire la adevăratele intenţii dinspatele masivelor proteste aflate în desfăşurare, în Bucureşti: Se dorea se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, aşa, un Maidan”, scrie digi24.

Trecând peste episodul demisiei lui Ponta, ajungem şi la momentul în care Klaus Iohannis, preşedintele României, îl nominalizează pe Cioloş în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Anunţul este făcut de Administraţia Prezidenţială şi provoacă diferite reacţii în rândul politicienilor, jurnaliştilor, analiştilor şi, bineînţeles, în rândul cetăţenilor. Din multitudinea exemplelor existente, ne atrage atenţia în mod deosebit declaraţia jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru digi24. Potrivit acestuia, Cioloş a reprezentat o soluţie firească şi în consonanţă cu cerinţele mulţimilor revoltate, experienţă recomandându-l pentru statul de premier.

„Este soluţia firească, corespunde cerinţelor oamenilor care au ieşit în stradă”, consideră Cristian Tudor Popescu. Era normal preşedintele desemneze un asemenea tehnocrat, în condiţiile în care partidele au făcut pasul înapoi, cu excepţianesemnificativă” a partidului dlui Tăriceanu. Dacian Cioloş, spre deosebire de predecesorii săi, domnul Boc şi domnul Ponta, care au fost politruci, ca  folosesc expresia domnului preşedinte Iohannis, au fost nişte politruci, fără o meserie solidă la baza. Domnul Dacian Cioloş este un inginer autentic, specializat la nivel înalt în agronomie, cu un CV impresionant în acest domeniu. Asta este un lucru care ar trebui ne trezească speranţe, a comentat Cristian Tudor Popescu.

După mai multe sesiuni de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării prim-ministrului, Iohannis face anunţul oficial: Dacian Cioloş este noul premier al României. Un aer fresh pentru clasa politică, garanţie a unui viitor prosper asigurat de reforme şi „măsuri concrete şi cu importantă sistemică”, aşa cum declara acesta chiar la preluarea mandatului.

Sunt conştient acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma în societatea românească, însă ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate număr, dar cu impact şi cu importantă sistemică”, a spus Cioloş, potrivit romaniatv.net.

Iar de la proiecte legislative şi până la noi actori politici în fruntea ministerelor, schimbările nu au întârziat apară. Astfel, vorbim despre nu mai puţin de zece miniştri care au părăsit Guvernul, printre primii trei aflânduse ministrul Muncii, Ana Costea, Aura Răducu (ministrul Fondurilor Europene) şi Vlad Alexandrescu (ministrul Culturii). Au urmat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu. În capătul clasamentului, îi regăsim pe ministrul de Interne Petre Tobă şi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

La un an de mandat, mai vorbim despre majorări şi corecţii salariale în învăţământ şi educaţie, majorarea punctului de pensie cu 5% şi măsuri privind abandonul şcolar, cum este măsura care prevede decontarea integrală a navetei elevilor şi lansarea programului-pilotMasă caldă pentru elevi”.

Alte astfel de realizări dar şi neajunsuri sau proiecte care încă sunt în faza de implementare sunt prezentate în documentul „Guvernul Cioloş – Un an de mandat”, un bilanţ în care este sintetizează activitatea lui Cioloş în calitate de premier şi pe care va invităm îl citiţi în linkul ataşat acestui material.

CITIȚI ȘI:  Cioloș, la ora bilanțului. Radiografia eșecurilor și a reușitelor DOCUMENT

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *