Skip to content
" "
Politică

Guvernul Cioloş nu are toate uşile deschise. Ce partid îl refuză

Guvernul condus de Dacian Cioloş nu are toate uşile deschise. Ce partid îl refuză şi anunţă că nu îl va vota în Parlament.

Într-un comunicat trimis, duminică, PSnews.ro, Partidul Noua Republică acuză partidele vechi (PSD și PNL) că „fug de guvernare, sperând să câștige alegerile în anul viitor fără să deconteze politic o guvernare nepopulară”.

" "

„Guvernul Cioloș va fi, după eventuala învestitură, un guvern de uniune națională nerecunoscut de marile partide care nu vor să-și asume guvernarea în situația în care măsurile populiste anunțate de Guvernul Ponta nu au susținere bugetară.

Guvernul propus de Dacian Cioloș conține persoane care nu pot fi asociate cu acte de corupție, cum au fost multe din guvernele Ponta, și cei propuși par, în general, mai buni profesioniști decât predecesorii de la PSD”, transmite formaţiunea politică.

Totuși, Noua Republică nu susține acest Guvern, iar senatorul său, Valeriu Todirașcu, nu îi va da vot de încredere. Potrivit NR, cei propuși pentru a fi miniștri „sunt persoane de sacrificiu, care vor gira un Guvern Cioloș ce nu va putea face nimic semnificativ într-un an:

Nu va putea depolitiza administrația, pentru că, dacă ar încerca, partidele vechi din Parlament se vor coaliza împotriva sa.

Nu va putea propune legile reformatoare necesare, pentru că partidele vechi din Parlament nu le vor vota.

Nu va putea scădea deficitul bugetar, pentru că partidele vechi vor să ofere, din banii contribuabililor, cel puțin pomenile electorale promise.

Nu va putea lua măsuri de îndreptare a răului pe care l-au făcut guvernele Ponta pentru că un v icepremier, reprezentant important al PSD, nu va permite comunicarea către alegători a «grelei moșteniri».

Nu va putea bloca legile de îngrădire a justiției în lupta sa anticorupție, pentru că legile împotriva justiției corecte își au originea în Parlamentul care este suveran și care poate trece peste avizul negativ al ministrului justiției și chiar al Președintelui României, așa cum au făcut-o deja partidele vechi.

Nu va putea bloca legile favorabile infractorilor, din aceleași motive.

Nu va putea reforma sănătatea și învățământul pentru că miniștrii de resort sunt persoane fără influență în sistemele respective.

Guvernul Cioloș, dacă va fi aprobat de Parlament, va avea o relație mai bună cu Președintele României, ceea ce va permite o coerență a politicii externe, inexistentă în timpul guvernării Ponta, și va putea să evite, în oarecare măsură, corupția din interiorul instituțiilor, pentru că noii miniștri nu vor risca să bată drumul către DNA, pentru o guvernare de numai un an”, se mai arată în documentul citat.

Valeriu Todirașcu (singurul senator al Noii Republici, membru în Comisia de sănătate a Senatului) a declarat: „Nu voi vota pentru, deoarece nu cred în capacitatea acestui Guvern de a înfăptui ceea ce populația României așteaptă de la oamenii politici, dar nu voi vota nici împotrivă, pentru că nu consider că alegerile anticipate ar aduce altfel de parlamentari și un guvern mai bun. Mă voi abține de la vot pentru că vreau să-mi păstrez libertatea de a critica măsurile necorespunzătoare ale Guvernului Cioloș și de a susține numai măsurile utile cetățenilor, și nu clasei politice. Voi susține, în continuare, în Parlament, respectarea Referendumului cu 300 de parlamentari, demiterea Avocatului poporului, votul în două tururi pentru primari și scăderea pragului electoral pentru alegerile parlamentare, pentru ca noile partide politice să poată fi votate de cetățeni și să înlocuiască actuala clasă politică coruptă”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *