Skip to content
Politică

Guvernul Cioloș, proiect controversat: evaziunea fiscală poate fi iertată!

vrancea24.ro
" "

Guvernul de tehnocrați, condus de Dacian Cioloş pregăteşte un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale care ar avea implicaţii majore în economie.

Astfel, potrivit Hotnews, care a prezentat şi un draft al proiectului de ordonanţă de urgenţă realizat de ministerul Finanţelor, dacă prejudiuciul dintr-o evaziune fiscală este mai mic de 20.000 de euro, nu se va face dosar penal.

" "

Cealaltă modificare majoră se referă la faptul că Fiscul va renunţa la plângere penală dacă cel acuzat de evaziune fiscală plăteşte integral prejudiciul, indiferent de sumă.

Aceste modificări vor avea un impact major în economie şi în business, având în vedere numărul mare de plângeri şi dosare penale constituite de Fisc.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat pentru ZF că un astfel de proiect este pe masa guvernului, dar că nu va fi adoptat astăzi, executivul păstrându-şi rezerva de a face modificări. Liviu Iolu a precizat însă că propunerea care a ajuns la Guvern este ca să nu se întocmească dosar penal dacă prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro .

Iata cum arata un draft al proiectului de OUG. Precizam ca e posibil ca in textul final sa apara modificari:

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziuniifiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit. h), cu urmatorul cuprins:
¬h) prejudiciu¬suma impozitelor, taxelor, contributiilorsi a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.¬
2. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9ᅡ,cu urmatorul cuprins:
¬Art. 9ᅡ
(1) Faptele prevazute la art. 8 si 9, sunt considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, in echivalentul monedei nationale la data emiterii actului constatator.
(2) Pentru infractiunile prevazute la art.8 si 9, actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a organului fiscal. Organul fiscal retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor.¬

Context:

Presedintele Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, spunea pe 18 octombrie ca „suntem in proces sa modificam, suntem in dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum si celelalte divizii ale Parchetului din Romania sa facem in asa fel incat legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni. Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok” (sursa: Capital).

¬Este in interesul nostru si al contribuabilului care face obiectul acelei plangeri penale sa se lamureasca repede ca sa poata sa isi continue activitatea, sa incasam sumele la care ne gandim si sa se aplice sanctiunile asa cum decide instanta de judecata. Suntem in proces de modificare a legii evaziunii fiscale si a altor proceduri care sa rezulte intr-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid si care sa urmareasca banii, nu hartiile. Ne gandim din perspectiva statului cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanta si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se intample, suntem in faze inaintate ale procesului si obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani”, a mai spus seful Fiscului.

Si ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat saptamana trecuta ca „sunt cateva modificari la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *